Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:15 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Ședință solemnă comună a Parlamentului, dedicată omagierii personalităţii regelui Mihai I al României. Cine participă

ro

11 Dec, 2017 15:12 1828 Marime text
Custodele Coroanei române, Principesa Margareta şi Patriarhul Daniel participă la şedinţa solemnă comună a Parlamentului, dedicată omagierii personalităţii regelui Mihai I al României, informează Agerpres.ro.
 
Potrivit Biroului de presă al Casei Regale, cu acest prilej Custodele Coroanei române va susţine un discurs.
 
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor întrunite miercuri, 6 decembrie, au aprobat organizarea unei Şedinţe solemne comune a Parlamentului pentru omagierea personalităţii regelui Mihai I al României.
 
Evenimentul are loc în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, a senatorilor şi deputaţilor şi a invitaţilor de onoare. 

La lucrări participă, alături de parlamentari, președintele Klaus Iohannis, Custodele Coroanei Române, principesa Margareta, patriarhul Daniel, premierul Mihai Tudose, membri ai Guvernului, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și cel al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Printre invitați se mai numără foștii președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, membri ai corpului diplomatic.

UPDATE. 4

Președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea susține un discurs în cadrul ședinței solemne în care elogiază contribuția adusă de Regele Mihai pentru România. 

UPDATE: 3

Un discurs susține și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. 

UPDATE. 2

Președintele României Klaus Iohannis susține un discurs în Parlamentul României. 

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:
 
„Excelențe,
 
Alteță,
 
Doamnelor și domnilor parlamentari,
 
Distinsă audiență,
 
Onorăm astăzi, cu profund respect, memoria unei mari personalități a istoriei noastre, Regele Mihai I al României. Loial patriei și națiunii sale, el a purtat pe umeri o grea domnie în momente foarte dificile ale istoriei noastre.
 
Obligat să înfrunte tirania, prin actul de la 23 august 1944, Mihai I a servit cauza libertății și democrației. Apoi, opunându-se cu dârzenie acaparării țării de către comuniști, a dovedit curaj și simț al datoriei.
 
Destinul său tragic se confundă cu destinul din veacul trecut al poporului român.
 
În lungul său exil, Regele a simbolizat speranța unei Românii renăscute și libere, la care românii nu au încetat să aspire.
 
După căderea comunismului, a fost oprit cu brutalitate să intre în țară și să se reculeagă la mormintele iluștrilor săi înaintași. Acestor acțiuni disperate și absurde, le-a opus demnitatea și tăria caracterului său.
 
Pentru toate aceste merite, Regele Mihai I va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat.
 
Onorată audiență,
 
Deși a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu aparțin trecutului, ci, dimpotrivă, sunt mai actuale ca niciodată.
 
Mihai I a fost un monarh constituțional care a apărat domnia legii, drepturile și libertățile individuale, a militat pentru instituții solide și pentru ca regulile să fie durabile, asumate și respectate.
  
Integritatea sa este un exemplu neprețuit, iar cuvintele sale sunt astăzi la fel de elocvente.
 
«Vom susține orice om politic», spunea Regele Mihai în urmă cu 17 ani, «indiferent de înclinația lui ideologică, atâta vreme cât el sau ea va rămâne angajat în respectarea drepturilor omului și a libertăților individuale, în eliminarea corupției, în protejarea tuturor românilor.»
 
Regele a apărat cu toate puterile și prerogativele sale România în vremea domniei și a făcut tot ce i-a stat în putință mai apoi, în exil, pentru reînnodarea legăturilor tradiționale ale României cu democrațiile occidentale.
 
Evoc aici și turneele și misiunile diplomatice pe care le-a întreprins pentru aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană, fiind convins că alegerea strategică de a orienta țara către Occident a reprezentat reîntoarcerea firească la opțiunile înaintașilor săi.
 
Doamnelor și domnilor,
 
Este datoria noastră, a tuturor, să apărăm moștenirea Regelui Mihai I.
 
Prețuind memoria sa, noi toți avem datoria să asigurăm o Românie stabilă, demnă și respectată în lume, prosperă și puternică, cu un stat de drept solid, în care aspirația spre libertate și prosperitate a românilor este împlinită și în care nimeni nu este mai presus de lege.
 
O Românie în care viața publică să fie dominată de responsabilitate, decență și competență. În definitiv, o Românie mai puternică și mai unită, pe care suntem cu toții chemați să o desăvârșim.
 
Fie ca amintirea Regelui Mihai I să rămână veșnică în inimile noastre!”

UPDATE. 1

În deschidere a fost păstrat un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai după care a fost urmărit discursul susținunut de fostul suveran în Parlamentul României. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii