Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Secretarul de stat George Ciamba a participat la reuniunea cu miniştrii de externe ai statelor din Parteneriatul Estic

ro

19 Jun, 2017 20:48 2896 Marime text
Secretarul de stat pentru Afaceri Bilaterale şi Strategice în Spaţiul Euro-atlantic, George Ciamba, a participat astăzi, 19 iunie 2017, la reuniunea comună a miniştrilor de externe din statele membre ale UE cu omologii lor din statele Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Discuţiile au prilejuit un schimb deschis de opinii între oficialii europeni şi omologii din statele partenere din Vecinătatea Estică, reieşind interesul general pentru o relaţie consolidată, care să urmărească obiective concrete, a căror implementare până în anul 2020, să aducă beneficii directe cetăţenilor statelor PaE. Au fost exprimate opinii în sprijinul eficientizării cadrului multilateral de cooperare şi sincronizării  proiectelor din cadrul platformelor tematice.

În perspectiva negocierii Declaraţiei comune a Summit-ului din 24 noiembrie, a reieşit sprijinul general pentru un text politic succint, care să reitereze interesul pentru o cooperare cât mai strânsă, adaptată ambiţiilor politice ale fiecărui stat partener.

Secretarul de stat George Ciamba a subliniat în intervenţia sa importanţa consolidării Parteneriatului Estic în contextul regional marcat de multiple provocări, acesta reprezentând cadrul prioritar prin care UE şi statele partenere pot contribui la asigurarea stabilităţii, securităţii şi prosperităţii în regiune, inclusiv prin consolidarea rezilienţei partenerilor şi sprijinul în gestionarea ameninţărilor hibride şi a comunicării strategice. A menţionat că Parteneriatul Estic reprezintă una din politicile de succes ale UE şi a enumerat principalele rezultate deja obţinute în acest context: implementarea Acordurilor de Asociere şi a Acordurilor de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre statele partenere şi UE, precum şi liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

În privinţa Summit-ului Parteneriatului Estic, oficialul român a precizat că acesta trebuie să reprezinte un moment marcant pentru relaţiile UE cu statele partenere, de evaluare a progreselor şi de reafirmare a viziunii politice asupra viitorului PaE, cu abordări pragmatice pentru fiecare dintre cele şase state partenere. A pledat pentru un limbaj cât mai ambiţios al Declaraţiei Summit-ului de la Bruxelles, care să contribuie la stimularea proceselor de reformă şi la susţinerea evoluţiilor democratice şi a demersurilor de modernizare din statele partenere. A arătat că România consideră că aspiraţiilor pro-europene, UE trebuie să le răspundă printr-un sprijin pe măsură, în beneficiul final deopotrivă al cetăţenilor respectivelor state şi al cetăţenilor UE.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii