Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sebastian Papaiani, înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu

ro

29 Sep, 2016 16:24 3278 Marime text
Actorul Sebastian Papaiani a fost înmormântat, astăzi, cu onoruri militare la Cimitirul Bellu.
 
Cel care a rămas în memoria românilor drept Păcală, Bică, așa cum îi spuneau cei apropiați, își va dormi somnul de veci pe Aleea Artiștilor, lângă un alt monstru sacru al teatrului și filmului românesc — Marin Moraru.
 
Întâmpinat cu aplauze la intrarea pe poarta cimitirului și purtat apoi pe umerii unui detașament de militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazu", pe o Aleee a Artiștilor presărată cu flori, Sebastian Papaiani a fost coborât în cavou onorat cu trei salve de foc. El a fost aplaudat, din nou, îndelung de cei câteva sute de bucureșteni prezenți la tristul eveniment, printre care s-au aflat numeroși tineri actori, dar și colegi de generație ai celui dispărut.
 
"Nu există un alt Papaiani. El se duce acum alături de marii corifei ai teatrului și filmului românesc, parcă pentru a completa o trupă specială. (...) Contează ce-a dăruit, contează ce aură a căpătat prin cele dăruite, contează ce amintire lasă în noi", a afirmat actorul Florin Zamfirescu, în cuvântul rostit la slujba de înmormântare oficiată la Biserica Sfântul Nicolae — Dintr-o zi.
 
Preotul paroh al bisericii, Vasile Ioana, l-a omagiat, la rândul său, pe cel plecat dintre noi.
"Trecerea la Domnul a lui Sebastian Papaiani este un moment de tristețe pentru familie și unul de emoție pentru întreaga națiune. Maestrul a iubit această biserică și l-am primit cu multă iubire. Când mergeam cu Boboteaza la Teatrul Odeon, mă primea cu multă dragoste. Intram în cabinele artiștilor cu foarte mare emoție. Biserica l-a primit cu brațele deschise, fiind biserica actorilor, așezată între șase teatre bucureștene și actorii, după ce joacă o piesă grea, vin aici să se roage", a spus preotul.
 
"Era un om foarte vesel, mi-a fost coleg. Faptul că a dispărut într-un an în care aproape din două în două săptămâni dispare cineva ne face să fim într-un continuu doliu. Asta e vârsta. Nu poți să-ți închipui că a dispărut. Am jucat în foarte multe piese împreună și era o bucurie să vii la teatru și să îl găsești", a spus actrița Rodica Mandache.
 
Actorul Ion Dichiseanu a afirmat că moartea lui Sebastian Papaiani l-a surprins, deși știa că acesta era bolnav, și a evocat ultimul spectacol jucat alături de acesta.
 
"Zi tristă. Doliul teatrului și filmului românesc. Ultimul spectacol l-am avut cu el, Amadeus. Era în plenitudinea forțelor. Era plin de umor, ca de obicei. Umorul era la el acasă. (...) Asemenea monștri sacri nu ai voie să-i uiți. Sunt forțat să spun: veniți să ne vedeți cât mai existăm!", a afirmat Dichiseanu.
 
Actorul Sebastian Papaiani a murit marți, la vârsta de 80 de ani.
 
Artistul a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, pe 13 decembrie 2002, împreună cu alți actori, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii