Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:33 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se schimbă regulile pentru şoferii care vor geamuri fumurii

ro

22 May, 2015 16:29 8566 Marime text
Se schimbă legislaţia pentru foliile auto. Şoferii care vor geamuri fumurii, din această vară, vor avea voie să-şi lipească folii mai întunecate pe parbriz.

Dar opacitatea nu trebuie să depăşească 30 la sută, scrie stirileprotv.ro. Potrivit producătorilor, foliile cresc eficienţa aerului condiţionat şi vă protejează împotriva radiaţiilor ultraviolete.
 
Legea din România prevede în acest moment ca geamurile din spate şi lunetă maşinii pot fi complet întunecate. În faţă însă lucrurile sunt mai sensibile. Folia trebuie să aibă 70 la sută transparenţă pentru geamuri laterale şi 75 la sută pentru parbriz.

„Legislaţia este în curs de schimbare pentru a fi armonizată cu cea aplicabilă în Uniunea Europeană. Astfel încât şi transparenţă pentru parbriz va fi coborâtă la 70 la sută", spune Cristian Bucur, RAR.
 
Potrivit Registrului Auto Român, geamurile maşinii vin încă din fabrică, inclusiv geamurile din faţă, cu o opacitate de aproape 20 la sută, dacă se lipeşte o folie pe geam opacitatea creşte, de exemplu, până la 40 la sută. Cu alte cuvinte, în această situaţie încălcaţi leagea.
 
Cei care nu respectă legea şi sunt prinşi în trafic cu folie mult prea întunecată rămân fără talon şi riscă o amendă de până la 2.000 de lei. Cei de la Registru au şi aparate care calculează transparenţă geamurilor.
 
Şoferii pot fi amendaţi dacă nu montează folii omologate de RAR. Îi costă de la 300 la 10 mii de lei în funcţie de tipul foliei. Cele clasice sunt mai ieftine şi reţin doar ultravioletele. Există folii cu metal, care păstrează chiar şi răcoarea în maşină, spun specialiştii. Dar uneori pot afecta semnalul telefonului mobil.
 
Cei care vor să fie siguri, pot opta pentru folii antiefracţie. Dacă un geam obişnuit poate fi spart în cinci secunde, pentru unul cu folie hoţul ar avea nevoie de cel puţin un minut şi multă forţă.



Sursa: stirileprotv.ro
Sursa foto: report24h.com
 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii