Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se modifica statutul soldatilor si gradatilor voluntari

ro

09 Feb, 2010 18:52 12626 Marime text

soldati_1.jpgMinistrul apărării naţionale Gabriel Oprea a participat marţi, 9 ianuarie 2010, la şedinţa Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat, unde s-a dezbătut un Raport suplimentar comun cu Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 384/2006, privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari.

În urma discuţiilor din comisie şi a analizării propunerilor, s-a considerat oportună şi necesară introducerea şi modificarea unor articole din textul legii, pentru eliminarea ambiguităţilor existente, în sensul reglementării statutului şi obligaţiilor militare la nivel profesionist al soldaţilor şi gradaţilor voluntari, în acord cu drepturile de care aceştia se cuvine să beneficieze. În prezent, soldaţii şi gradaţii voluntari, deşi îndeplinesc misiuni specifice, atât pe timp de pace, cât şi pe timp de război, inclusiv prin participarea la misiuni de menţinere a păcii în teatrele de operaţii în afara teritoriului statului român, nu pot fi asimilaţi cadrelor militare, în consecinţă nu pot beneficia de unele drepturi acordate acestora, constituind un corp distinct de personal militar, cu statut propriu.

Propunerile discutate şi aprobate astăzi, în absolut consens, vin să facă o reparaţie socială. Este vorba despre măsuri menite să corecteze o situaţie cu care această categorie de militari profesionişti se confruntă în prezent.

Este corect ca această categorie de militari, cea mai numeroasă în cadrul forţelor armate şi care îndeplineşte îndatoririle militare un mare număr de ani, să beneficieze de dispoziţiile legislaţiei privind recunoaşterea vechimii în serviciul militar, pensionarea, acordarea de despăgubiri în caz de accidente produse în timpul pregătirii profesionale sau în îndeplinirea misiunilor în zonele de operaţii. A fost absolută nevoie să facem acest lucru pentru ca aceşti oameni să beneficieze de pensii şi de toate celelalte drepturi, asemenea cadrelor militare. Astfel se face dreptate şi mă bucur că toţi am contribuit la această decizie, fără ca politicul să aibă vreo implicare. Şi mă refer la deputaţii George Scutaru, Eugen Bejinariu, Marian Sârbu, senatorul Cristian Rădulescu, premierul Emil Boc - toţi am fost de acord în susţinerea acestor măsuri", a apreciat ministrul Gabriel Oprea.

Potrivit reglementărilor propuse în Raportul comun, pentru îndeplinirea serviciului militar ca soldaţi şi gradaţi voluntari, pot fi recrutaţi şi angajaţi cetăţenii cu vârste între 18 şi 45 de ani, care îndeplinesc normele şi criteriile stabilite de ministerele şi serviciile de resort. Modul de selecţionare, instruire, specialităţile militare şi funcţiile în care aceştia vor fi angajaţi, precum şi modul de ţinere a evidenţei acestora se stabilesc de ministerele şi serviciile de resort.

Vechimea în serviciu, în calitate de gradat voluntar, este considerată vechime în serviciul militar şi se ia în calcul la stabilirea pensiei, conform prevederilor Legii nr. 164/2001, privind pensiile militare de stat.

De asemenea, soldaţii şi gradaţii voluntari beneficiază de încadrarea în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii ale activităţii pe care o desfăşoară sau a locului de muncă unde lucrează, conform legislaţiei aplicabile cadrelor militare în activitate. Perioada în care soldaţii şi gradaţii voluntari participă la misiuni în afara teritoriului statului român se consideră dublu în calculul vechimii în serviciul militar. Stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii în perioada 24 decembrie 2006 şi până la intrarea în vigoare a Legii constituie vechime în serviciu şi se valorifică la stabilirea pensiei, conform Legii nr. 164/2001, privind pensiile militare de stat.

Soldaţii şi gradaţii militari care au fost trecuţi în rezervă sau scoşi din evidenţele militare, în baza prevederilor art. 45, alin. (1), lit. a) - e), g), h) şi m) vor beneficia de măsurile de protecţie socială şi reconversie profesională în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru cadrele militare.

Raportul comun prevede că soldaţii şi gradaţii militari trecuţi în rezervă sau scoşi din evidenţele militare în baza prevederilor art. 45 alin.(1), lit. c) şi d) vor beneficia gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în condiţiile prevăzute la art. 26 din Legea nr. 80/1995, privind statutul cadrelor militare. Cei încadraţi într-un grad de invaliditate, potrivit prevederilor legale, vor beneficia de pensie de invaliditate, conform dispoziţiilor Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat.

Soldaţii şi gradaţii voluntari sau urmaşii acestora, după caz, vor beneficia de despăgubiri pentru cazurile de invaliditate sau de deces produse ca urmare a unor acţiuni militare, accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului militar sau a unor misiuni în cadrul forţelor internaţionale destinate menţinerii păcii ori constituite în scopuri umanitare, în condiţiile stabilite de lege pentru cadrele militare în activitate. Despăgubirile vor fi suportate din bugetul Ministerului Apărării Naţionale.

„Am susţinut în mod deosebit creşterea vârstei maxime de recrutare a soldaţilor şi gradaţilor voluntari de la 40 la 45 de ani şi acordarea de drepturi similare - pensii în sistemul militar şi posibilitatea reconversiei profesionale. Potrivit proiectului legislativ, de la vârsta de 40 de ani la 60 de ani aceste persoane au dreptul la reconversie profesională ca şi celelalte cadre militare. De asemenea, Ministerul Apărării Naţionale are în vedere şi alte proiecte legislative pentru aceste cadre militare tinere", a declarat ministrul apărării la sfârşitul şedinţei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SGV versus....... 05 May, 2011 16:39 N-AM VAZUT IN VIATA MEA ASA UMILINTE CUM AM VAZUT PRIN ARMATA.CE FAC BURTOSI DE CACAT CARE NU STIU CUM I CHEAMA CU AMARATII DE VOLUNTARI CU FACULTATI PE LA POLITEHNICA SI ASE SI MULTE ALTA SCOLI SMECHERE.SUNT BAIETI CARE FAC TREABA SUBOF..SI OFITERILOR SI SUNT CALCATI IN PICIOARE AICI IN TARA DAR SA VEZI IN TEATRU CE OAMENI PLEACA CU RELATII SI HABAR NU AU DE CE SE FACE ACOLO CA EL ARE RELATII DL SUBOF SI OF..
  • rafi 26 Jul, 2010 13:08 ce sa mai zic si eu am 4 ani si sunt satul ,nu pot sa inteleg cum cred ei ca poti sa traiesti cu salariu asta ,ca si sgv esti un nimic la reanoire trebuie sa platesti 340 ron pt fisa medicala doar sgv bineanteles mai mult de lumatate di salariu acum ca a luat si 25% nu sunt sanatosi la cap asta e nu avem mare lucru de facut.va scrie un sgv resemnat din bz
  • Adrian 05 Jun, 2010 01:22 Domnilor ministri....ce salarii aveti d-voastra? Un maior? Un locotenet colonel? Un Colonel? Un General de Divizie Dar un SGV? Va bateti joc de noi....noi plecam sa murim pentru interesele altora pt 80 de euro pe zi in aganistan deaceia plecam.......daca am avea un salariu asemanator ca "grei" din Fortele terestre nu cered ca ne-am mai duce!!! Rusine mare se va alege prafu de tara noastra....DESTEAPTA-TE ROMANE
  • adrian 22 Apr, 2010 22:32 Stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii în perioada 24 decembrie 2006 şi până la intrarea în vigoare a Legii constituie vechime în serviciu şi se valorifică la stabilirea pensiei, conform Legii nr. 164/2001, privind pensiile militare de stat. Si cei care sunt mac{sgv} mai inainte de a se da legea ,ce se intampla?
  • simion 12 Apr, 2010 01:50 Referitor la aceste acte de binefacere legate de sgv si statutului sau de militar, individ prin unitate,unitatii am de spus urmatoarele. Salariul de sgv care este o rusine,in prisma muncii dislocate de individ (sgv) astfell 8 ore pe zii cam 30 vin pe zii,in comparatiie cu altii tot din sistemul national politie,jandarmerie,pompieri este mizer. Legat de lege era si normal cresterea anilor,deoarece nu mai sunt resurse adica oameni,nimeni nu mai vine in armata uitati-va la centrele de pregatire scade tot timpul nr de voluntarii si ca sa vezii doamne o inbunatatire a imagini ne arunca o pensie despre care daca nu erau unul sau mai multi sgv sa se lupte in procese cu ei poate nici nu era in plan,dar asta este armata noastra falita financiar cat si statul care se inprumuta pentru pensii si salarii. Dar trebuie sa avem rabdare ca poate in timp se va inbunatatii traiul,logistica armatei.
  • nikis 29 Mar, 2010 23:03 tot se zice k la 45 de ani iesim dar nu va intrebati oare ajungem pana acolo ma refer la reinnoirile de contract
  • eugen 02 Mar, 2010 14:13 anii 1991-2006 sunt considerati vechime in serviciul militar ?? va rog lamuriti-ma si pe mine.nu pricep!
  • o mama a unui soldat voluntar 23 Feb, 2010 11:39 sint mama unui soldat voluntar.ARtrebui sa le fie rusine mai marilor armatei romine ppentru mizeria de salariu pe care il dau soldatilor.Ma doare sufletul cind i-mi aud baiatu ca moare de foame.I-AU RECRUTAT sa-i tina tot parinti.CUM E POSIBIL SA AIBA SALARIUL MINIM PE ECONOMIE.RUSINE
  • ugm 21 Feb, 2010 04:50 dar care dintre voi stie sigur cand v-a intra in vigoare?ne trebuie oare o anumita vechime pentru acea pensie?
  • Sf.Petru 18 Feb, 2010 20:56 Lucrez pt.imparatie din "92.Niciun Ministru din citi am schimbat nu le-a pasat de pleava(carne de tun)Armatei Romane si cind mai aveam 1 an pina la 40,iata ca a venit in sfirsit Ministrul de care am dus lipsa atitia ani si s-a uitat in jos la noi pleava,si a avut curajul sa calce peste col.si gen.care ne considerau scursura societatii fara carte,care ne-a adunat de pe strada si ne-a dat o piine...Iata ca a calcat pe ei si nea bagat in drepturi si pe noi sgv-ii.Sa ne traiti Dle OPREA.
  • ovi 18 Feb, 2010 20:35 sa vad negru pe alb.
  • petrea 17 Feb, 2010 19:37 nato si ue ia obligat sa faca asta ,aveau o mareeeeeeeee durere de statutul nostru . oricum e un pas mare inainte pe care alti lau asteptat 20 de ani si nu lau prins .PACAT
  • M.A.C 17 Feb, 2010 14:47 Oare trebuie sa credem astea?!!!!! Stimati colegi nu va mai amagiti asa ca oricum nu o sa primim nimic!! Unde scrie de iesire la pensie ? Pai ne comparam noi care avem minimul pe economie( in cartea de munca) cu "burtosii"? Niciodata cei de sus uita ca noi suntem cei care inlocuim: femei de serviciu, cei care spala WC-uri, rebu, si multe altele!!! Stiu oare parlamentarii ce inseamna sa fi in pat langa iubita si la 3 dimineata sa iti sune telefonul si sa pleci pe jos sau cu taxi din banii propii!??!!! Suntem ............ mai rau ca militarii in termen.,,,, alora macar erau obligati sa le asigure hrana si cazare drepturi pe care nu se stie daca o sa le mai primim!! Va multumesc!!!
  • make 12 Feb, 2010 21:17 este un lucu multumitor,dar ce facem la 45 ani?tinind cont de situatia economica de astazi este o punga de oxigen aceasta decizie.Eu mai am pina in septembrie si sper sa apuc si eu sa ramin.Ar fi bine sa avem si noi posibilitatea(pe criteriu valoric)sa trecem in rindurile subofiterilor pt. ca multi dintre noi le dam clasa!
  • Sgv 12 Feb, 2010 12:19 am 26 de ani si imi puneam intrebarea ce voi face de la 40 ca atunci te sciuipa ca pe o masea stricata dupa ce stai atata timp si tragi din greu toata "comunismele" lor.Macar sa-ti dea un drept de pensie.Vb celui de mai sus;Sunt multi burtosi care nu misca un deget toata treaba o facem noi soldatii.Daca nu am fi noi... nu stiu ce ar fi de ei. Ar fi foarte bine daca ar da legea asta.
  • qwsad 12 Feb, 2010 11:29 in sfarsit au facut si oamenii astia ceva bun !!!
  • un militar 11 Feb, 2010 21:33 Acest lucru trebuia pus in aplicare inca de la aparitia legii, dar nu s-a dorit pentru simplu fapt ca cei trecuti de 40 de ani nu faceau fata in teatrele de operatii...hai sa fim realisti sunt multe cadre militare cu burta de iti este rusine cand ii vezi...dreptate in armata pt. cei mici? niciodata P.S. a trebuit sa se schimbe un ministru ca sa puna in aplicare modificarea legii....d-l Stanisoara nu a fost ministrul apararii ci mai degraba un lingau...l-as scuipa in fata pt. ce ia facut d-lui general Constantin Croitoru
  • fara nume 11 Feb, 2010 13:18 asteptam de mult ceva concret,au facut un lucru bun
  • frana 09 Feb, 2010 20:30 Asta trebuia facuta de mult,cu cei care au iesit la 40 ce se intampla?
  • petru 09 Feb, 2010 17:12 sa speram ca sa facut in sfirsit dreptate