Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlineşte o lună de la tragedia din clubul Colectiv

ro

30 Nov, 2015 08:32 1235 Marime text
Suntem mai puţini cu 60. Astăzi, se împlineşte o lună de la tragedia din clubul Colectiv, care s-a soldat cu 60 de morţi şi peste 120 de răniţi.
 
Incendiul care a îndoliat o ţară întreagă a avut loc pe 30 octombrie 2015 când, în clubul Colectiv din Bucureşti, trupa Goodbye to Gravity îşi lansa cel de-al doilea album. Deoarece intrarea a fost liberă, în clubul a cărui capacitate este de cel mult 200 de persoane se aflau nu mai puţin de 400 de tineri, conform referatelor întocmite de procurorii care au demarat ancheta.

Ancheta a fost declarată drept prioritatea zero a magistraţilor, poliţiştilor şi experţilor. Cei trei patroni au fost reţinuţi şi arestaţi pentru ucidere din culpă. Li s-a reproşat că au făcut rabat de la calitate, pentru a face economie, şi au renovat clubul cu materiale ieftine. Nu aveau ieşiri de urgenţă, extinctoare sau sistem de stingere a incendiului.

Ulterior, patronii firmei de artificii şi angajatul lor au ajuns în arest la domiciliu. Nu doar neglijenţa celor care au organizat evenimentul a dus însă la tragedia de acum o lună, spun procurorii, ci şi corupţia. Marius Iacob, procuror şef adjunct al DNA: „Sunt indicii cu privire la comiterea unor fapte de corupţie în legătura cu circumstanţele în care a fost emisă autorizaţia de funcţionare pentru clubul Colectiv.”

În urma tragediei, preşedintele Klaus Iohannis a declarat trei zile de doliu naţional. Tragedia a reuşit să îi mobilizeze pe români, care au ieşit în stradă pe 1 noiembrie, într-un marş al tăcerii. Pe măsură ce zilele au trecut, solidaritatea românilor s-a transformat în revoltă, iar oamenii au cerut, în stradă, demisia ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, pe cea a premierului Victor Ponta şi pe cea a primarului Sectorului 4, Cristian Piedone. Presiunea străzii a făcut ca Victor Ponta să depună mandatul guvernului, iar Piedone să demisioneze în aceeaşi zi de la cârma primăriei pe care o conducea încă din 2008. Acesta a ajuns, ulterior, pentru câteva zile, în arest preventiv, fiind acuzat de abuz în serviciu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii