Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:59 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se decernează premiul Nobel pentru medicină

ro

03 Oct, 2016 11:49 2079 Marime text
Sezonul Nobel 2016 se deschide, astăzi, cu anunțarea laureatului distincției pentru medicină. În următoarele zece zile vor fi acordate și celelalte premii pentru știință, dar și pentru pace și literatură, informează AFP, preluată de Agerpres.

Câștigătorii premiului pentru medicină vor fi anunțați la ora 09:30 GMT de către Thomas Perlmann, secretarul Comietului Nobel pentru Fiziologie și Medicină, după cum se arată pe site-ul oficial.

Potrivit radioului public suedez SR, printre laureații din acest an s-ar putea număra cercetătorii americani Gregg Semenza, William Kaelin și Peter Ratcliffe pentru descoperirea mecanismelor moleculare prin care celulele oamenilor și animalelor simt și răspund nivelurilor scăzute sau inadecvate de oxigen, fenomen cunoscut sub numele de hipoxie. Trioul a câștigat ''Albert Lasker Basic Medical Research Award'' luna trecută.

Cotidianul suedez Dagens Nyheter avansează numele imunologului James Allison și neurologului Karl Deisseroth, ambii din Statele Unite, drept posibili laureați.

Institutul Karolinska, care oferă prestigiosul premiu pentru medicină se află în centrul unui scandal în legătură cu activitatea chirurgului italian Paolo Macchiarini, mai arată AFP. În 2011, în timp ce lucra ca profesor invitat la Karolinska, Macchiarini a devenit faimos după ce a efectuat primul transplant de trahee sintetică, obținută cu ajutorul celulelor stem ale pacientului. Munca sa a fost inițial considerată un pas revoluționar în medicina transplantului. Însă, doi pacienți au decedat, iar un al treilea a fost afectat în mod sever. Potrivit acuzațiilor, procedura riscantă a fost pusă în aplicare pe încă cel puțin un pacient, iar în 2014 mai mulți chirurgi de la Karolinska au depus o plângere prin care atrăgeau atenția că Macchiarini a subevaluat riscurile procedurii. Ulterior, Karolinska a suspendat toate transplanturile de trahee sintetică. Doi membri ai juriului premiului Nobel pentru medicină au fost nevoiți să se retragă din cauza acestui scandal, mai arată sursa citată.

La 4 octombrie urmează să fie anunțat premiul Nobel pentru fizică, iar ziua următoare va veni rândul celui pentru chimie, urmat de cel pentru pace, la 7 octombrie, de cel pentru economie, la 10 octombrie, și de cel pentru literatură, la 13 octombrie.

Luni, 3 octombrie, Fundaţia Nobel va anunţa cine este laureatul premiului Nobel pentru Medicină, începând cu ora 12.30 (ora României).



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii