Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:24 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se caută soluții pentru ca locuințele cu risc seismic să poată fi reabilitate fără evacuarea oamenilor

ro

04 Mar, 2016 15:27 1802 Marime text
 
Vicepremierul Vasile Dîncu a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că există posibilitatea ca locuințele cu risc seismic să fie reabilitate fără evacuarea celor care locuiesc în ele. El spune că, în prezent, se lucrează la schimbarea cadrului legislativ, pentru ca astfel de locuințe să poată fi reabilitate din bani publici, inclusiv locuințele particulare.
 
Întrebat de jurnaliști dacă există resurse pentru o astfel de reabilitare, premierul Dacian Cioloș, prezent la conferință, a spus că problema aceasta figurează printre obiectivele programului său de guvernare.
 

”Căutăm resurse (...) pentru că e unul din obiectivele pe care ni le-am fixat în programul de guvernare, căutăm și resurse financiare, dar și soluții juridice, pentru că nu-s de ajuns banii, trebuie și soluții juridice pentru a putea consolida anumite clădiri, pentru că nu toate sunt în proprietatea publică, sunt și în proprietate privată și acolo lucrurile sunt mai complicate”, a spus Cioloș, adăugând că mai multe detalii vor fi prezentate de vicepremier.

 
Dîncu a preluat frâiele discuției și a spus că încă se lucrează la cadrul legislativ și că a avut discuții pe temă cu ambasadorul Japoniei. Potrivit acestuia, din cauza barierei legislative, anul trecut s-a cheltuit doar o cincime din bugetul alocat pentru reabilitarea locuințelor cu risc seismic, iar pentru acest an există un buget de cinci ori mai mare, cu posibilitatea accesării altor 300 de milioane de euro prin Ministerul Fondurilor Europene.
 

"Din păcate, există o barieră legislativă în acest moment, este o frică a oamenilor de a pleca din locuințe, pe de altă parte oamenii nici n-au unde să meargă, trebuie să găsim soluții pentru a reloca locuitorii, dar sunt foarte multe locuințe cu oameni în vârstă, care nu au în acest moment perspectivă și e o complicație foarte mare pentru ei. Ceea ce încercăm să facem - m-am întâlnit cu ambasadorul Japoniei, care ne-a propus câteva idei - e să realizăm consolidări cu populația înăuntru, fără evacuare. Există soluții la nivel internațional de consolidare pentru risc seismic fără să evacuăm populația. Ne preocupă în modul cel mai serios acest lucru", a arătat Dîncu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii