Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:09 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fiscul ne atenţionează Se apropie scadenţa pentru impozitele aferente trimestrului I

ro

18 Mar, 2015 14:56 2203 Marime text
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi informează  contribuabilii - persoane fizice, că sunt obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate, exceptându-se cazul veniturilor pentru care plăţile anticipate se stabilesc prin reţinere la sursă.
 
Plăţile anticipate aferente trimestrului I 2015 se efectuează până la data de 25 martie 2015. Contribuabilii obligaţi să efectueze plăţi anticipate:
 
  1) Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente:
§          întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
§          membrii întreprinderii familiale;
§          persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăsoare activităţi economice;
§          persoanele care realizează venituri din profesii libere;
§          persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă au obligaţia să efectueze până la termenul de mai sus plăţile anticipate aferente trimestrului I 2015  pentru:
§          impozitul pe venit;
§          contribuţia de asigurări sociale pentru pensii; 
§          contribuţia de asigurări sociale de sănătate .
 
    2)Tot până la aceeaşi dată persoanele care realizează venituri din cedarea folosintei bunurilor şi persoanele care realizează venituri din activităţi agricole impuse în sistem real prevăzute la art. 71 alin.(5) din Codul fiscal precum si din silvicultură si piscicultură, au obligaţia să plătească tranşa aferentă trimestrulului I 2015 pentru:
 
§          impozitul pe venit;
§          contribuţia de asigurări sociale de sănătate. 
 
          Excepţie de la plata la termenului menţionat mai sus fac persoanele fizice pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor realizate din:
·          arendarea bunurilor agricole (caz în care reţinerea impozitului şi a contribuţiilor se face la sursă de către utilizatorul terenului – arendaş şi se virează la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reţinut) ;
·          închirierea  în  scop  turistic  a camerelor situate în locuinţe proprietate
 personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv (plătile anticipate se efectuează în două rate egale la 25 iulie şi 25 noiembrie);
·          închirierea în scop turistic în cursul anului a unui număr mai mare de 5 camere de inchiriat în locuinţe proprietate personală (plătile anticipate se efectuează în două rate egale la 25 iulie şi 25 noiembrie).
          
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • contribuabil 18 Mar, 2015 15:21 de ce anaf nu a emis decizia ptr. plati anticipate? La caserie nu poti plati fara decizie. Si atunci ce faci?