Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:44 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se află în dezbatere normele de aplicare ale Legii pentru indemnizațiile mamelor

ro

23 May, 2016 17:58 2240 Marime text
Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență Guvernului privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.
 
Eliminarea opțiunilor de concediu și a nivelurilor maxime ale indemnizației, modul de stabilire a celor 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani înainte de nașterea copilului, dar și modalitatea de stabilire a veniturilor care se iau în calcul în raport cu perioada de eligibilitate sunt doar câteva dintre măsurile propuse prin noul proiect normativ.
 
Totodată, proiectul mai stabilește că persoanele care au născut anterior intrării în vigoare a Legii nr. 66/2016 și care nu au îndeplinit condițiile de eligibilitate prevăzute de OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, dar îndeplinesc condițiile mai favorabile referitoare la cele 12 luni de eligibilitate din ultimii doi ani înainte de nașterea copilului, pot beneficia de drepturile conferite de lege, de la data depunerii cererii.
 
În plus, la solicitarea indemnizației de creștere a copilului va fi suficientă depunerea în copie a documentelor justificative și confruntarea acestora cu originalul, fără a mai fi nevoie de legalizarea lor. Mai mult, în cazul copiilor născuți în străinătate, certificatul/extrasul de naștere va fi solicitat în traducere autorizată, nu și legalizat, ca până acum.
 
Potrivit estimărilor ministerului, numărul de beneficiari ai indemnizației va crește de la 138.700 în prezent la 140.000, iar aproximativ 78.000 de persoane aflate în prezent în plata indemnizației vor beneficia de indemnizația minimă majorată de la 600 lei la 1.062 lei.  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii