Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:38 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scutul din România, criticat de Rusia

ro

06 Mar, 2011 00:27 1166 Marime text

Ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, a criticat planurile Statelor Unite de amplasare a unor elemente ale scutului american antirachetă în România şi în Polonia. Acestea ar reprezenta „o posibilă ameninţare la adresa Rusiei", a declarat diplomatul rus.

„A treia şi a patra fază ale sistemului de apărare antirachetă propus de SUA în Europa înseamnă o potenţială ameninţare la adresa Rusiei", a afirmat Dmitri Rogozin. Declaraţia sa vine ca reacţie la întrevederea de vineri dintre secretarul american de stat, Hillary Clinton, şi ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.

Cu acest prilej, cei doi diplomaţi au confirmat că Statele Unite vor amplasa un sistem defensiv de rachete în Polonia, parte a scutului american antirachetă din Europa, propus de preşedintele Barack Obama. Ambasadorul Rogozin a explicat că Moscova a fost de acord, la Summitul NATO din decembrie anul trecut, să coopereze la un sistem de apărare european deplin integrat, dar nu a fost de acord cu două sisteme antirachetă diferite. Motivul: unul dintre acestea două ar fi „un sistem american de apărare deghizat".

De altfel, Kremlinul s-a opus din răsputeri proiectului iniţial, al fostului preşedinte George W. Bush, de amplasare a unor elemente ale scutului american antirachetă în Polonia şi în Cehia, tot din cauza potenţialei ameninţări la adresa teritoriului său. Totodată, Dmitri Rogozin a criticat şi amplasarea de rachete americane Patriot în Polonia, la numai 60 de kilometri de enclava Kaliningrad, „o zonă deosebit de sensibilă".

Sursa: http://www.adevarul.ro/

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii