Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şapte persoane reţinute în Braşov pentru trafic de influenţă

ro

15 Oct, 2015 18:17 1835 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 14 octombrie, a inculpaţilor Horia Liviu Lascu, pentru comiterea infracţiunilor de: două infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, spălare a banilor , cumpărare de trafic de influenţă, Tatiana Tănase, pentru comiterea infracţiunilor de: două infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată,  Vasile Moraşanu, ofiţer în cadrul IGPR, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă,
 
Iulian Tiberiu Serban, pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată
 
 Mihalcea Constantin, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată
 
Florina Maior pentru comiterea infracţiunilor de: cumpărare de influenţă complicitate la cumpărare de influenţă
 
George Costin, pentru comiterea a două infracţiuni de complicitate la cumpărare de influenţă
 
De asemenea, în prezenta cauză, se efectuează acte de urmărire penală față de următorii:
 
Maior Lazăr Dorin, dat în urmărire internaţională, pentru comiterea infracţiunilor de:
cumpărare de influenţă
complicitate la cumpărare de influenţă
 
Stan Neculai,  avocat în cadrul Baroului Bucureşti, pentru comiterea a două infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă,
 
Baboi Constantin, avocat în baroul Brașov, pentru comiterea infracţiunii de  trafic de influenţă
 
Petrache Olga, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă
 
Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora :
 
 În dosarul nr. 11670/197/2013 al Judecătoriei Braşov, Şerban Iulian Tiberiu a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 7 ani închisoare, pentru infracţiuni comise cu violenţă, între care lipsire de libertate în mod ilegal, sentinţa fiind pronunţată la data de 05.02.2015.
 
Pentru a obţine achitarea sa în apelul ce se judecă de Curtea de Apel Braşov, după o condamnare de 7 ani închisoare, pronunţată de Judecătoria Braşov,  inculpatul Şerban Iulian Tiberiu a căutat diverse persoane, avocaţi sau persoane neimplicate direct în justiţie, pentru „aranjarea” procesului, în schimb fiind dispus să plătească sume importante de bani.
Prin intermediul suspectului Maior Lazăr Dorin (fugit din țară pentru a scăpa de executarea unei pedepse cu închisoarea) şi al soţiei acestuia, inculpata Maior Florina, Şerban Iulian Tiberiu a fost pus în legătură cu inculpatul Costin George, fost asociat cu primul menţionat în asociaţii de revoluţionari şi, prin intermediul acestuia,  cu inculpatul Lascu Horia Liviu, persoană care a pretins că, prin cunoştinţele pe care le are în justiţie la cel mai înalt nivel (procuror cu funcţie de conducere în DNA, procurori şi judecători de la ÎCCJ, membru al CSM şi, prin intermediul acestuia din urmă, chiar unul dintre judecătorii apelului) poate aranja acest proces pentru obţinerea achitării. În schimb, inculpatul  Lascu Horia Liviu a pretins sume de bani de ordinul a 100.000 de euro pe care inculpatul Şerban Iulian Tiberiu a fost de acord să le plătească. Drept urmare, a fost plătită o primă tranşă de 3.000 de euro (la data de 08.04.2015 suma de 13.500 lei - echivalentul a 3.000 euro, bani viraţi prin mandat poştal pe numele lui Lascu Horia Liviu de către Mihalcea Constantin), iar apoi succesiv,  alte câteva mii de euro.
Pentru a disimula originea ilicită a banilor, Lascu Horia Liviu a depus în  ziua de 08.04.2015  cei 13.500 lei (echivalent a 3.000 de euro) primiţi ca primă tranşă din suma cerută pentru traficarea influenţei în contul societăţii sale, banii intrând astfel în circuitul economic al societăţii, fiind dată aparenţa unor venituri licite.
Din probele dosarului a rezultat că, pentru influenţa pretins avută în justiţie,  Lascu Horia Liviu a primit alţi 10.000 euro şi a acceptat împreună cu avocatul Stan Neculai, de asemenea suspect în cauză, promisiunea altor cel puţin 3.000 de euro. În plus, dintr-o  afacere cu fier vechi, finanţată şi înlesnită de inculpatul  Şerban Iulian Tiberiu, i-a fost promis lui Lascu Horia Liviu întregul câştig, estimat la 100.000 euro.
Apoi, la data de 26.05.2015, la cererea lui Lascu Horia Liviu, Şerban Iulian Tiberiu a fost de asemenea de acord să îi dea suma de 3.000 lei (de care are acesta avea nevoie pentru a participa la o licitaţie de achiziţii publice la Penitenciarul Târgşor), banii fiind pretinşi pentru acelaşi trafic de influenţă.
La data de 05.06.2015 Şerban Iulian Tiberiu a fost de acord să dea alţi 1.000 de euro, sumă cerută de Lascu Horia Liviu, ca urmare a faptului că l-a contactat pe inculpatul Moraşanu Vasile, ofiţer în cadrul IGPR., despre care susţinea că avea influenţă în justiţie prin intermediul unui procuror DIICOT – Structura central.  Şerban Iulian Tiberiu oferea 25.000 euro pentru fiecare an de închisoare la care a fost deja condamnat, în schimb fiindu-i promisă o soluţie de trimitere spre rejudecare a cauzei.
În acelaşi timp, la data de10.06.2015, Şerban Iulian Tiberiu  a fost de acord să îi dea lui Lascu Horia Liviu  o altă sumă de 1.000 de euro, acesta pretinzând că are contact cu cineva din completul de judecată sau apropiat al acestora.  Ulterior Horia Liviu  i-a dat asigurări lui Şerban Iulian Tiberiu că totul e rezolvat, iar la termenul de judecată din data de 23.09.2015 l-a însoţit pe acesta la Curtea de Apel Braşov, judecata fiind amânată la cerere, la un alt termen.
În perioada 16 – 22. 04.2015, suspectul Baboi Constantin, avocat, a acceptat promisiunea unor sume de bani prin intermediul lui Lascu Horia Liviu  și a primit de la Şerban Iulian Tiberiu anumite sume, avocatul promiţând că îşi va folosi influenţa pe care o are la nivelul judecătorilor pentru a obţine o hotărâre favorabilă acestuia din urmă. Din probatoriu reiese că legătura avocatului cu „clientul” s-a purtat tot timpul prin intermediul lui Lascu Horia Liviu, ceea ce conduce la suspiciunea că intenția avocatului a fost aceea de folosire frauduloase a influenţei în justiţie şi nu de obţinere a soluţiei favorabile urmare a competenţei profesionale.

În aceeaşi perioadă inculpata Maior Florina, a apelat la aceleaşi persoane inculpaţii Lascu Horia şi Costin George pentru a obţine la rândul său rejudecarea dosarului soţului său, suspectul Maior Dorin Lazăr şi în final achitarea  (după modelul suspectului Costin George), aceasta întâlnindu-se în mai multe rânduri cu suspecţii Lascu Horia Liviu şi Costin George, acceptând ca în schimbul unor sume de bani sau alte foloase ce vor fi remise, cei doi  să intervină prin persoanele pe care le cunosc în justiţie la cel mai înalt nivel pentru obţinerea unor soluţii favorabile.
Suspecta Petrache Olga, o apropiată a soţilor Maior, a participat la discuţii, și-a oferit disponibilitatea pentru a obţine  sprijinul fraudulos al altor persoane pe care le cunoaşte şi care ar avea influenţă în justiţie, a participat în locul Florinei Maior la discuţiile cu Lascu Horia Liviu şi avocatul acestuia, dar şi la discuţiile cu Şerban Iulian Tiberiu.
Inculpaţilor LASCU HORIA LIVIU, TĂNASE TATIANA, MORAŞANU VASILE, ŞERBAN IULIAN TIBERIU, MIHALCEA CONSTANTIN, MAIOR FLORINA ȘI COSTIN GEORGE li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, fiind prezentaţi, la data de 15 octombrie 2015, la Curtea de Apel Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI şi Jandarmeriei Române.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.           

Sursa foto: redesteptarea.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii