Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:21 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salve de artilerie trase de militarii Batalionului 345 Artilerie Tomis din Brigada 9 Mecanizată Mărășești în cinstea eroilor de la Mărăști

ro

11 Jul, 2017 07:37 2996 Marime text


Militarii forţelor terestre din Divizia 2 Infanterie „Getica", aflaţi în poligoanele de instrucție din Cincu, Smârdan și Babadag pentru exercițiul multinațional Saber Guardian 17, au marcat, astăzi, împlinirea a 100 de ani de la începerea bătăliei de la Mărăști.

Potrivit declarației locotenent-colonelului Cătălin Crăcea, purtătorul de cuvânt al Brigăzii 9, activitatea este dedicată Centenarului Primului Război Mondial.


Astfel, în această dimineaţă, la ora 03.50, militarii Batalionului 345 Artilerie ”Tomis” din cadrul Brigăzii  9 Mecanizată „Mărăşeşti”,  au executat, în poligonul Babadag,  salve de artilerie, în amintirea faptelor de eroism ale înaintaşilor care, acum un secol, la 11 iulie 1917, începeau, la această oră, ofensiva de la Mărăști.
 

Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”, este continuatoarea tradiţiilor de luptă ale  Diviziei 9 Infanterie care a participat în Primul Război Mondial la luptele crâncene de la Mărăşeşti şi duce mai departe gloria, onorea şi eroismul militarilor dobrogeni, mai spune Crăcea.  
 


Bătălia de la Mărăști a fost prima mare victorie din istoria Armatei României, plătită cu prețul a 1469 de morți și 3052 de răniți. Importanța biruinței de la Mărăști a fost elogiată de Alexandru Averescu, comandant care a fost alături de trupele sale pe câmpul de luptă: „Poporul României moderne trebuie să-şi întipărească bine în suflet ziua de 11 iulie 1917, când în acea zi, pentru întâia dată, armata sa tânără, care-şi primise botezul de sânge numai cu 40 de ani înainte la Griviţa, înscrie în istoria sa prima victorie în adevăratul înţeles al cuvântului, adică victorie ofensivă şi definitivă".



Ofensiva de la Mărăști a început în dimineața zilei de 11 iulie 1917, la ora 03.50, și s-a încheiat pe 19 iulie, Armata a 2-a fiind condusă de generalul Alexandru Averescu.
       
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii