Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Said Baaklini a fost adus în ţară

ro

24 Dec, 2010 08:18 1531 Marime text

Libanezul dat în urmărire internaţională de DNA pentru returnări ilegale de TVA, a fost adus joi seară în România sub escortă militară, au declarat pentru NewsIn surse judiciare, care au precizat că omul de afaceri va fi încarcerat în arestul Poliţiei Capitalei.

Said Baaklini , a fost prins în Bulgaria la sfârşitul lunii noiembrie, după ce magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus arestarea sa. Există informaţii şi probe care arată că Said Baaklini, pe numele său adevărat Baaklini Said Shehate, patron al companiei Libarom Agri SRL, ar fi achiziţionat mai multe motoare şi agregate pentru care a solicitat ilegal returnarea TVA.

MagistraţiiÎCCJ au admis,în 13 decembrie,contestaţia DNA împotriva lăsării în libertate a directorului general al UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu, şi a dispus arestarea acestuia, respingând totodată contestaţiile directorului executiv Adrian Preda şi a omului de afaceri Said Baaklini.

Astfel, potrivit deciziei Completului de 5 judecători, care este definitivă, pe numele lui Adrian Chebuţiu a fost emis un mandat de arestare preventivă. De asemenea, Adrian Coriolan Preda, director executiv al UCM Reşiţa, precum şi omul de afaceri libanez Said Baaklini rămân în arest, după ce contestaţiile lor au fost respinse.

Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a judecat, luni, recursul declarat de avocaţii omului de afaceri libanez Said Baarklini, administrator al societăţii Libarom Agri, cercetat pentru o rambursare de TVA de 60 de milioane de euro. Totodată, instanţa supremă a judecat şi recursul procurorilor DNA împotriva lăsării în libertate a directorului general al UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu, cât şi contestaţia împotriva arestării preventive, formulată de către directorul executiv al uzinei, Adrian Coriolan Preda. Cei doi directori de la UCM Reşiţa sunt cercetaţi de procurorii anticorupţie în acelaşi dosar.

Potrivit unui comunicat remis pe 2 decembrie de Direcţia Naţională Anticorupţie, preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general de la SC UCM Reşiţa SA, Adrian Chebuţiu, şi directorul executiv al aceleiaşi societăţi, Adrian Coriolan Preda, sunt cercetaţi penal pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi două infracţiuni de fals intelectual. De asemenea, cetăţeanul străin Said Baaklini, administrator al SC Libarom Agri SRL Bucureşti, este acuzat de evaziune fiscală, evaziune fiscală în forma tentativei şi asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în data de 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură în valoare de 250 de milioane de euro plus TVA către SC Libarom Agri SRL Bucureşti care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani.

În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioane de euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin. Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţa SA a mai încheiat cu firma lui Said Baaklini trei contracte în valoare totală de 245 milioane euro+TVA, care nu au la bază operaţiuni reale, susţin procurorii anticorupţie.

Pe 26 noiembrie, în Portul Constanţa, marfa cumpărată de Libarom Agri Bucureşti de la uzina din Reşiţa a fost încărcată pe o navă având ca destinaţie Republica Guineea. Exportul efectiv al mărfurilor (pentru care TVA la export este zero) a fost împiedicat de intervenţia parchetului, precizează DNA.

În noaptea de 27 spre 28 noiembrie, Said Baaklini a fugit din România în scopul de a se sustrage urmăririi penale în cauză. Prin urmare, pe numele acestuia, la cererea procurorilor DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis un mandat de arestare naţional, precum şi un mandat de arestare european. În baza acestuia din urmă, Baaklini a fost prins de autorităţile bulgare în seara zilei de 28 noiembrie 2010. În prezent, autorităţile bulgare desfăşoară procedurile necesare în vederea predării acestuia către autorităţile române.

Ulterior, procurorii anticorupţie au dispus pe 30 noiembrie reţinerea lui Adrian Chebuţiu şi a lui Adrian Preda, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Preda, iar faţă de Chebuţiu aceeaşi instanţă a luat măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu.

Libanezul s-a născutpe 19 iunie 1962 în Coniefat, Liban, şi a dobândit cetăţenia română în aprilie 1998. Presa a relatat în mai multe rânduri că libanezul este un prosper om de afaceri în România, fiind asociat cu mai multe nume sonore în diverse societăţi comerciale sau asociaţii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii