Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:06 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incredibilul s-a consumat S-a amânat din nou restituirea proprietăţilor în România

ro

06 Apr, 2015 11:58 1989 Marime text
Restituirea imobilelor si a terenurilor catre fostii proprietari, amanata din nou. Procesul de restituire a imobilelor si a terenurilor agricole preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist va fi amanat din nou, dupa ce acesta a mai suferit amanari si in 2014. Noile dispozitii sunt cuprinse intr-un act normativ care se va aplica de duminica. Masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania sunt cuprinse inLegea nr. 165/2013, in vigoare din luna mai 2013.

Totusi, desi legislatia in materie stabilea la acea data anumite termene in care se vor realiza restituirile, intregul proces a fost amanat, prin OUG nr. 115/2013, publicata in Monitorul Oficial chiar in Ajunul Craciunului 2013. Ordonanta de urgenta aflata in vigoare din 2013 trebuia, conform normelor de tehnica legislativa, adoptata prin lege de Parlament pentru a produce efecte in continuare, insa acest lucru s-a produs de-abia acum. Astfel, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 226 din 2 aprilie 2015 a fost publicata Legea nr. 65/2015 pentru aprobarea OUG nr. 115/2013, care insa a adus si cateva modificari. Documentul va intra in vigoare pe 5 aprilie. Concret, Legea nr. 65/2015 va prelungi termenul pana la care Agentia Domeniilor Statului da publicitatii si transmite Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor lista imobilelor din Fondul national. Daca initial Agentia trebuia sa publice lista imobilelor pana la 1 ianuarie 2015, acum data limita va fi 1 mai 2015.

In plus, se va institui un nou termen, respectiv data de 15 aprilie 2015, pana la care Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara va realiza, pentru fiecare judet si la nivel national, situatia comparativa a cererilor si disponibilului de teren. Anterior, termenul era 1 septembrie 2014. De asemenea au fost introduse noi prevederi referitoare la imobilele asupra carora se mentine afectatiunea de interes public.

Astfel, in perioada mentinerii afectatiunii de interes public, noul proprietar va beneficia de plata unei chirii, care se stabileste in functie de valoarea imobilului prin raportare la grila notariala valabila la data incheierii sau prelungirii contractului de inchiriere, se arata in noile dispozitii. In cazul constructiilor cu o suprafata de pana la 300 mp, la calculul valorii se va aplica grila notariala aferenta constructiilor cu destinatia de locuinta. Pentru suprafata care depaseste limita de 300 mp se va aplica grila notariala aferenta constructiilor cu destinatie de spatiu industrial.

Cuantumul anual al chiriei nu va putea depasi 6% din valoarea constructiei, respectiv4% din valoarea terenului. Noul proprietar si detinatorul actual al imobilului vor incheia un contract de inchiriere, in forma scrisa, in termen de 60 de zile de la data emiterii deciziei privind restituirea in natura. Plata obligatiilor care decurg din contractele de inchiriere se va asigura din fondurile prevazute cu aceasta destinatie in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate, in conditiile legii.



Sursa:
Cabinet Av. Coltuc Bucuresti, sector 5,
Romania str. Calea Rahovei, nr. 266-268,
Electromagnetica Business Park, corp 60, et. 2, cam. 8
www.coltuc.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii