Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:46 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a adoptat bugetul MAI pentru 2016

ro

13 Dec, 2015 12:42 949 Marime text
Bugetul Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2016 a fost adoptat, în unanimitate, fără amendamente, de către Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament.

Astfel, la nivelul comisiilor reunite au fost respinse inclusiv două amendamente adoptate anterior de către Comisiile parlamentare reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. Unul dintre aceste amendamente viza suplimentarea bugetului MAI cu 20 de milioane de lei, pentru reabilitarea centrelor de reținere și arest preventiv, sursă de finanțare fiind Fondul de rezervă al Guvernului.

Reprezentanții Ministerului de Finanțe nu au susținut amendamentul, în contextul în care MAI are prevăzute deja acțiuni de reabilitare a acestor centre, iar Fondul de rezervă al Guvernului este destinat unor acțiuni urgente apărute în cursul exercițiului bugetar.

De asemenea, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a confirmat că MAI gestionează 51 de centre de reținere și arest preventiv și că există în derulare un program multianual de reabilitare a acestora.

Pentru 2016, sunt prevăzute continuarea lucrărilor de investiții la patru centre, lucrări de extindere și modernizare la 12 centre, iar reparații curente pentru toate celelalte centre. Ministrul a mai precizat că, pentru acest capitol, în buget e prevăzută suma de 5,46 milioane lei, cu 36% mai mult față de anul trecut. El a menționat că banii alocați sunt suficienți în primă instanță, iar la prima rectificare, în măsura în care va fi necesar, se va cere o suplimentare.
Un alt amendament respins a prevăzut suplimentarea cu 35 de milioane de lei, în vederea îmbunătățirii gradului de dotare cu mijloace specifice a structurilor de ordine publică, sursă de finanțare fiind Fondul de rezervă al Guvernului.

Ministerul de Finanțe nu a susținut acest amendament, iar ministrul Tobă a arătat că la nivelul MAI există un program multianual pentru reabilitarea acestor posturi, fie de poliție, de jandarmerie sau poliție de frontieră, în 2016 fiind alocate peste 86 de milioane de lei în acest scop. Acesta a apreciat că, deocamdată, există fondurile necesare, iar după șase luni se va realiza o analiză și se va cere o suplimentare de fonduri, în cazul în care va fi necesar.

În anul 2016, la MAI sunt prevăzute cheltuieli curente în valoare de 10,92 miliarde de lei, în creștere cu 21,16% față de execuția preliminată pentru 2015, din care 7,53 miliarde de lei pentru cheltuieli de personal (în scădere cu 0,04% față 2015), iar 826 milioane de lei pentru bunuri și servicii, în urcare cu 8,15% comparativ cu anul acesta.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii