Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:49 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Românii trebuie să semneze până luni Nereguli găsite în actele adiţionale ale creditelor

ro

16 Sep, 2010 10:04 1231 Marime text

Comisioane redenumite, trecerea de la o dobândă fixă la una variabilă, majorarea comisionului de administrare cu procentul comisionului de risc, precizarea unor tarife unice pentru servicii care nu sunt enumerate sau precizarea unei dobânzi penalizatoare a cărei valoare nu este specificată sunt numai câteva dintre neregulile descoperite de jurnalişti. Situaţia este bine cunoscută şi de ANPC, din plângerile pe care le-a primit deja.

Băncile sunt obligate să elimine până luni o parte dintre comisioane - cele arbitrare gen "comision de risc" - ceea ce înseamnă că în unele cazuri trebuie să scadă ratele. Singura salvare pentru bănci, deocamdată, este să accepte clientul să plătească unele comisioane sub alt nume sau să dea o dobândă mai mare.

În oricare dintre situaţii, se schimbă contractul iar clientul trebuie să semneze acest lucru.

Potrivit riscograma.ro, cel mai bine ar fi să nu se semneze noile contracte. "În cazul în care contractul nu conţinea comisioane arbitrare şi banca n-are nimic nou de împărţit cu tine, nu-ţi va cere - sau în orice caz nu va insista - să semnezi nimic", scrie pe site. Potrivit autorului, reprezentaţii băncii vor spune că dacă nu semnează clientul, contractul va intra în vigoare prin "aprobare tacită". "Acest concept există în procedura administrativă, dar nu în dreptul comercial. În plus, Ordonanţa nu obligă clientul să facă nimic. Doar banca are ultimatum să se conformeze. Va intra în vigoare un nou contract, dar nu cel pe care l-ai primit pentru semnat ci unul care respectă la virgulă legislaţia. Pentru acesta, într-adevăr nu este nevoie de semnătură", se mai precizează.

Cele mai multe instituţii bancare „au uitat" să-şi anunţe clienţii că trebuie să se prezinte la ghişeu pentru a semna acte adiţionale pentru cele aproximativ opt milioane de contracte de credit aflate în derulare, potrivit adevărul.ro. Totuşi, dacă clienţii s-au dus la bancă, mulţi funcţionari i-au anunţat că nu au încă actele adiţionale pregătite şi că a semna sau nu este totuna, mai anunţă ziarul.

Alţi clienţi au apelat la ANPC pentru neregulile întâlnite. Dintre cele sesizate de jurnaliştii de la Adevărul se numără comisioanele redenumite, trecerea de la o dobândă fixă la una variabilă, majorarea comisionului de administrare cu procetul comisionului de risc sau majorarea marjei fixe.

Şi jurnaliştii de la gândul.info, au descoperit mai multe nereguli la actele adiţionale semnate deja de creditorii mai conştiincioşi. Printre exemple se numără precizarea unor tarife unice pentru servicii care nu sunt enumerate, precizarea unei dobânzi penalizatoare a cărei valoare nu este specificată şi greşeli de exprimare sau lipsa unor pagini.

Situaţia este bine cunoscută şi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), din plângerile pe care le-au primit de la clienţi.
"Am avut foarte multe plângeri legate de actele adiţionale. Unii clienţi s-au plâns că acestea nu sunt semnate sau ştampilate. În unele cazuri le-au primit incomplete, fără anexele în care se precizează dobânda, comisioanele şi celelalte costuri ale creditului", a declarat pentru Gândul Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.

Sursa: realitatea.net

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii