Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:45 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Românii s-au mobilizat şi au iniţiat o petiţie online pentru salvarea Anei-Maria Nedelcu!

ro

14 Apr, 2016 23:24 2975 Marime text
Cazul româncei Ana-Maria Nedelcu a fost larg dezbătut în presa din România. Pentru că situația ei a indignat mulți români, a fost inițiată o petiție online care a strâns în câteva ore peste 2.500 de semnături. Petiţia se numeşte "Eliberaţi MAMA! Nu o extrădaţi pe Ana-Maria Nedelcu!".
 
Femeia a povestit că în 2001 a emigrat în Canada și s-a stabilit în Montreal, iar în 2009 l-a cunoscut pe Maximo Sierra Munoz, de origine dominicană, cu care a avut un băiețel pe nume Anthony. Ea spune că s-a despărțit de bărbat înainte de a naște, deoarece acesta nu avea un loc de muncă, era violent și o bătea.
 
Ana-Maria Nedelcu mai susține că în 2013 a primit o ofertă de muncă în Toronto, astfel încât a decis să se mute din Montreal. Maximo Sierra Munoz a obținut în instanță tutela comună, iar peste un an femeia a decis să plece în România, după ce copilul i-a relatat că a fost lovit în mai multe rânduri de tatăl lui.
 
La Ministerul Justiției a fost înregistrată o cerere de extrădare formulată de autoritățile judiciare din Canada privind-o pe Ana Maria Nedelcu, cetățean român, urmărită penal pentru săvârșirea infracțiunii de răpire cu încălcarea unui ordin de custodie, faptă prevăzută de art. 281 alin. 1 din Codul penal canadian, pedepsită cu închisoare de până la 10 ani.
 
În documentele transmise de statul canadian a fost descrisă fapta săvârșită de Ana Maria Nedelcu, constând în aceea că, în 2014, aceasta a plecat în România împreună cu copilul său minor, încălcând ordinul de custodie emis de către o instanță canadiană, ordin prin care drepturile părintești privind pe minor erau exercitate de către ambii părinți. Fapta reținută are corespondent în legislația penală română în infracțiunea de nerespectare a măsurilor privind încredințarea minorilor, pentru care se prevede pedeapsa închisorii de la o lună la 3 luni sau amendă.  
 
Aici puteți semna petiția online. 

"Români, să ne unim şi să luptăm împotriva abuzurilor!
SĂ ÎNCERCĂM SĂ O AJUTĂM PE ACEASTĂ MAMĂ, ANA-MARIA NEDELCU!!! Dacă aţi fost impresionaţi şi revoltaţi de informaţiile primite despre situaţia doamnei Ana-Maria Nedelcu, mama care a fugit cu copilul său din Canada pentru a-l apăra de abuzurile tatălui său, dar care a fost arestată provizoriu şi urmează să fie extrădată în Canada, unde riscă să fie condamnată la  10 ani de închisoare şi DACĂ DORIŢI CA ABUZURILE ÎMPOTRIVA CETĂŢENILOR ROMÂNI SĂ FIE OPRITE, VĂ ROG SĂ VĂ ALĂTURAŢI ACESTUI DEMERS ŞI SĂ SEMNAŢI ACEASTĂ PETIŢIE ONLINE, apoi să confirmaţi semnătura din e-mailul cu care v-aţi înregistrat aici.
 
O să trimit petiţia Preşedintelui României, Avocatului Poporului, Prim-ministrului Guvernului României, Ministrului Justiţiei, Procurorului General al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Asociaţiilor magistraţilor.
Eliberaţi MAMA! Nu o extrădaţi pe Ana-Maria Nedelcu!  
CĂTRE PREŞEDINTELE ROMÂNIEI, DOMNUL KLAUS-WERNER IOHANNIS,  
CĂTRE AVOCATUL POPORULUI, DOMNUL VICTOR CIORBEA, 
CĂTRE PRIM-MINISTRUL GUVERNULUI ROMÂNIEI, DOMNUL DACIAN-JULIEN CIOLOŞ, 
CĂTRE MINISTRUL JUSTIŢIEI, DOAMNA RALUCA PRUNĂ, 
CĂTRE MINISTRUL PENTRU CONSULTARE PUBLICĂ ŞI DIALOG CIVIC,  DOAMNA VIOLETA ALEXANDRU,
CĂTRE  PREŞEDINTELE AUTORITĂŢII NAŢIONALE PENTRU PROTECŢIA DREPTURILOR COPILULUI ŞI ADOPŢIE (ANPDCA), DOAMNA GABRIELA COMAN
CĂTRE CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII,
CĂTRE PROCURORUL GENERAL ADJUNCT, DOMNUL BOGDAN LICU, 
CĂTRE ASOCIAŢIA MAGISTRAŢILOR DIN ROMÂNIA (AMR), 
CĂTRE UNIUNEA NAŢIONALĂ A JUDECĂTORILOR DIN ROMÂNIA (UNJR), 
  
   Având în vedere că arestarea provizorie a doamnei Ana-Maria Nedelcu şi cererea de extrădare a sa în Canada au provocat un val de emoţie şi indignare în societatea românească, cetăţenii români considerând că nu sunt apăraţi de către autorităţile române, ci sunt abandonaţi în favoarea intereselor unor cetăţeni străini, subsemnaţii semnatari ai prezentei petiţii, vă rugăm respectuos să efectuaţi toate demersurile şi procedurile legale ce se impun pentru a verifica situaţia doamnei Ana-Maria Nedelcu (fostă Musteaţă) şi a copilului său, în scopul apărării şi respectării drepturilor lor. Am aflat despre situaţia acestei doamne din mass-media şi am găsit dosarele pe Portalul instanţelor judecătoreşti.
 
   Autorităţile din Canada au cerut extrădarea doamnei Ana-Maria Nedelcu, fiind acuzată de răpire internaţională de minori şi încălcare a ordinului de custodie pentru că în anul 2014 a decis să plece din Canada împreună cu unul dintre copiii săi minori pentru care avea ordin comun de custodie alături de tatăl lui.
 
   Vă rugăm să luaţi legătura cu autorităţile din Canada  şi cu organismele internaţionale care protejează drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi ale copiilor, cu scopul de a găsi soluţia optimă pentru rezolvarea situaţiei în care se află doamna Ana-Maria Nedelcu şi copilul său minor, al cărui tată este cetăţean canadian.
 
   ÎNCĂLCAREA DE CĂTRE MAMA MINORULUI A UNUI ORDIN DE CUSTODIE COMUNĂ, EMIS ÎN CANADA ŞI CARE A FOST STABILIT ÎN FAVOAREA AMBILOR PĂRINŢI AI MINORULUI, NU POATE FI ÎNCADRAT LA INFRACŢIUNEA DE LIPSIRE DE LIBERTATE ÎN MOD ILEGAL, prevăzută şi sancţionată de art.205 alin.(3) lit.b) din Codul penal român pentru a putea să aibă corespondent în infracţiunea de răpire internaţională, prevăzută în legislaţia canadiană.
 
   În vederea extrădării doamnei Ana-Maria Nedelcu, la Curtea de Apel Bucureşti a fost format dosarul nr.2559/2/2016 (1257/2016), ce are ca obiect extrădarea pasivă (Legea nr.302/2004), procedurile efectuate în vederea extrădării fiind regăsite în dosarul asociat nr.2559/2/2016/a1. Dosarul penal nr.2559/2/2016 (1257/2016) poate fi găsit la acest link: http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000335277&id_inst=2
 
 Dosarul asociat nr.2559/2/2016/a1, ce are ca obiect “extrădarea pasivă (Legea nr.302/2004), luare măsură preventivă”, în care Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală a dispus arestarea provizorie a doamnei Ana-Maria Nedelcu la data de 13.04.2016, poate fi găsit la acest link:  http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000335334&id_inst=2
 
 Soluţia pe scurt: “Admite cererea de arestare provizorie formulată de Parchetul de pe lângă CAB. În baza art.43 alin.3 din Legea nr.302/2004 republicată, dispune arestarea provizorie în vederea extrădării către autorităţile judiciare din Canada, a persoanei solicitate NEDELCU ANA MARIA, pe o perioadă de 30 de zile, de la data efectivei arestări. Cu drept de contestatie. Pronuntată în sedintă publică, azi 13.04.2016.”
 
   Doamna Ana-Maria Nedelcu, în calitate de “inculpat persoană extrădabilă” şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au depus CONTESTAŢIE împotriva hotărârii judecătoreşti din data de 13.04.2016, pronunţată în dosarul nr.2559/2/2016/a1, în care Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală a dispus măsura arestării provizorii a doamnei Ana-Maria Nedelcu.
 
   Aşadar, hotărârea nu este definitivă însă este executorie, doamna Ana-Maria Nedelcu a fost privată de libertate şi inclusiv procurorii contestă soluţia ce a fost pronunţată de către instanţa judecătorească.
 
Mai jos, sunt link-urile de la câteva articole publicate pe Internet, în care este descrisă situaţia doamnei Ana-Maria Nedelcu şi a copilului său.
 
- „O romanca a fugit cu fiul din Canada de frica partenerului abuziv. De ce copilul va fi luat acum cu forta de la mama” http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/a-fugit-cu-fiica-ei-din-canada-de-frica-tatalui-abuziv-iar-acum-risca-sa-faca-inchisoare-cazul-absurd-al-unei-romance.html
 
- „Femeia din Capitală, acuzată în Canada că şi-a răpit copilul, va fi arestată în vederea extrădării” http://www.mediafax.ro/social/femeia-din-capitala-acuzata-in-canada-ca-si-a-rapit-copilul-va-fi-arestata-in-vederea-extradarii-15245458
 
- „Romanca fugita din Canada de teama sotului, arestata preventiv. Risca 10 ani de inchisoare pentru ca si-a protejat copilul”  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/o-romanca-ar-putea-fi-extradata-in-canada-in-baza-unui-act-de-acum-100-de-ani-ce-pedeapsa-risca-fiindca-si-a-aparat-copilul.html
 
  - „Romanca fugita din Canada de teama sotului a fost arestata. Chiar si procurorii au cerut sa fie lasata libera” http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/o-romanca-ar-putea-fi-extradata-in-canada-in-baza-unui-act-de-acum-100-de-ani-ce-pedeapsa-risca-fiindca-si-a-aparat-copilul.html
 
 În speranţa că solicitările noastre vor reuşi să vă sensibilizeze, să vă determine să vă implicaţi pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi ale copiilor români şi să vă opuneţi abuzurilor săvârşite împotriva cetăţenilor români, vă asigurăm de încrederea pe care v-o acordăm, contăm pe sprijinul nemjlocit al Excelenţelor Voastre şi pe autoritatea instituţională pe care o reprezentaţi, pentru a pune capăt abuzurilor împotriva românilor, a mamelor şi a copiilor. 
 
Cu stimă!
 
Ieri, 13 aprilie 2016, am trimis o petiţie Avocatului Poporului pentru a verifica situaţia mamei pentru care Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea provizorie din cauză că a fugit din Canada împreună cu fiul său, fiindcă a încercat să-şi apere copilul de tatăl abuziv (aceasta este informaţia prezentată în mass-media)."

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii