Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România trebuie să respecte Directiva privind aplicarea taxelor rutiere și să o transpună pe cea privind spațiul feroviar

ro

25 Feb, 2016 19:37 1073 Marime text
 
Comisia Europeană a informat, astăzi, că a cerut României să îndeplinească toate cerințele Directivei privind aplicarea taxelor rutiere pentru vehiculele grele destinate transportului de mărfuri, informează executivul comunitar.
 
În temeiul directivei 2011/76/UE, statele membre trebuie să stabilească sau să modifice definițiile relevante (de exemplu 'taxa de trecere', 'taxa de utilizare a infrastructurii') și să se asigure că taxele de utilizare sunt proporționale și că veniturile realizate prin încasarea lor sunt utilizate pentru recuperarea costurilor infrastructurii.
 

"O examinare detaliată a legislației române a evidențiat faptul că directiva nu a fost transpusă în mod corect. România are la dispoziție două luni pentru a notifica Comisiei măsurile luate în vederea remedierii situației; în caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la acest caz'', afirmă Executivul comunitar, citat de Agerpres.

 
Separat, CE a solicitat Bulgariei, Republicii Cehe, Germaniei, Greciei, Letoniei, Luxemburgului și României să transpună Directiva 2012/34/UE privind instituirea unui spațiu feroviar european unic. Directiva conține dispozițiile de bază în ceea ce privește deschiderea pieței în sectorul feroviar. Ea prevede normele de administrare a infrastructurii și a activităților de transport feroviar, criteriile pentru acordarea de licențe întreprinderilor feroviare, principiile și procedurile pentru stabilirea și colectarea tarifelor de utilizare a infrastructurii, pentru alocarea capacităților de infrastructură și pentru supravegherea reglementărilor.
 
Executivul comunitar subliniază că statele membre au avut obligația de a asigura intrarea în vigoare a măsurilor necesare pentru a se conforma directivei în cauză până la 16 iunie 2015. La 22 iulie 2015, Comisia Europeană a trimis o scrisoare de punere în întârziere mai multor state membre. Cele șapte state membre menționate anterior, inclusiv România, încă nu au comunicat Comisiei nicio măsură. Ele au două luni la dispoziție pentru a comunica măsurile, în caz contrar Comisia putând sesiza Curtea de Justiție a UE.
 
Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii