Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:14 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România și Turcia unite prin două tuneluri subterane, săpate pe sub Marea Neagră

ro

22 May, 2014 23:01 4281 Marime text
Într-o cronică, scrisă înaintea primului război mondial, se prezintă detalii despre cum țăranii din Dobrogea foloseau tuneluri subterane de mii de kilometri, construite pe sub Marea Neagră, pentru a duce oile în Turcia.

Negoțul cu oi era în plină dezvoltare înaintea izbucnirii primului război mondial, iar dobrogenii creșteau mii de oi pe care le duceau în Imperiul Otoman și pentru care obțineau sume frumoas. În cronică se menționează că exportul se realiza prin două tuneluri de dimensiuni impresionante pe sub Marea Neagră. Ca atare, nu se realiza nici pe uscat și nici cu vasele, scrie efemeride.ro.

Cronica cu o vechime de peste 100 de ani relatează că din sudul Dobrogei actuale și din Cadrilater pornesc două tuneluri subterane care traversează Marea Neagră.

Nu se poate spune cu exactitate cine a construit aceste două tuneluri și nici motivul pentru care ele traversează prin subteran Marea Neagră, potrivit efemeride.ro.

În timpul războiului gurile de acces ale celor două tuneluri au fost astupate din motive de siguranță națională. Se spune că securitatea din perioada comunistă știa de existența celor două  tuneluri megalitice, dar nu lăsa pe nimeni să se apropie de ele.

În anii 80, soldații care erau concentrați la muncă pe Canalul Dunăre - Marea Neagră, din pură întâmplare au descoperit o altă gură de acces ale tunelurilor cu pricina, mai scrie efemeride.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii