Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:48 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania, criticata pentru "inchisorile CIA" si "discriminarea romilor"

ro

12 Jun, 2010 14:40 1213 Marime text

Raportul pe anul 2010 al Amnesty International, făcut public în urmă cu câteva zile, critică România pentru relele tratamente aplicate romilor şi pentru tăinuirea subiectului "închisorile CIA". Publicaţia American Chronicle consideră că Amnesty a uitat de ceva - discriminarea minorităţii maghiare din România.

În luna august 2009, New York Times a publicat un articol în care scria că o închisoare secretă a CIA a fost construită la Bucureşti. Guvernul a negat informaţia şi s-a oferit să ofere sprijin pentru o anchetă imparţială. Acest tip de anchetă a fost comandată de Comisia Europeană. Ulterior, Guvernul a admis că au existat câteva avioane controlate de CIA care au decolat şi au aterizat de pe/pe aeroporturile româneşti. Raportul Senatului referitor la posibilele centre de detenţie rămâne clasificat.

"Romii sunt discriminaţi în accesul la educaţie şi la sistemul de sănătate", scrie Amnesty. Potrivit unui barometru interetnic din 2009, 55% dintre români consideră că romii din România nu ar trebui lăsaţi să călătorească în străinătate. Motivul invocat de cei 55%: romii strică imaginea României peste hotare.

După publicarea raportului, publicaţia American Chronicle a criticat Amnesty pentru omiterea "persecuţiei împotriva minorităţii maghiare care aspiră la despărţirea de România şi reunificarea cu Ungaria". Potrivit American Chronicle, comunitatea maghiară din România, în special cea din Harghita şi Covasna, este sever discriminată.

Sursa: evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii