Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania, amenintata de fenomene meteo extreme (video)

ro

05 Jun, 2010 19:37 3345 Marime text

tornada_12.jpgZile toride şi secetoase urmate de furtuni, tornade şi inundaţii cu pagube însemnate. Sunt doar câteva dintre previziunile pentru următoarele luni făcute de directorul de prognoză al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Explicaţia e simplă: sub efectul încălzirii globale, stratul de gheaţă polar a atins cele mai mici cote din istorie.

Vezi Video:

 

La vremuri tulburi, nici vremea nu arată prea bine. Încălzirea globală aduce cu ea fenomene extreme, care îşi arată faţa şi în România. "Înregistrăm cam 10 tornade pe an, dar de intensitate mai mică decât cele din Statele Unite", a declarat directorul de prognoză, Aurora Bell.

"Ne aşteptăm la o uşoară creştere a numărului de fenomene severe asociată cu o creştere a temperaturii medii globale. Ele vor fi fenomene periculoase pentru noi. Pot să pună în pericol viaţa şi bunurile", a adăugat Aurora Bell.

În Bărăgan, Dobrogea şi sudul Olteniei vom avea perioade se secetă îndelungate, fără pic de ploaie luni în şir. Ploile care vor veni, vor avea şi ele efecte dezastruase.

"Bărăganul şi sudul Olteniei sunt zonele ţării cu rezervă mică de apă, sunt zonele în care seceta e frecventă. Cele mai ridicate temperaturi aici s-au înregistrat, la fel ca şi cele mai puternice furtuni convective. Aminţi-vă de tornada de la Făcăieni. Vom asista la aceste paradoxuri, perioade de secetă şi perioade de inundaţii şi furtuni destul de violente", a spus Aurora Bell.

Explicaţiile specaliştilor fac toate referire la stradul de gheaţă de la Cercul polar care a atins minimul său istoric.

"Acum suntem sub limita din 2007. Anul 2007 a fost considerat anul cu cea mai puţină gheaţă din istorie. Deci acum suntem sub această limită, procesul de încălzire de care ne temem există şi continuă, asta este drama. Subţierea e o dovadă clară de încălzire globală şi dacă ea există şi fenomenele asociate precum furtunile convective vor fi prezente", a mai spus Aurora Bell.

Sursa: Realitatea.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii