Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:14 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România a trecut la ora de vară. Vezi ce influenţe are asupra sănătăţii

ro

27 Mar, 2011 08:55 1069 Marime text

România a trecut în această noapte la ora oficială de vară, astfel că ora 3.00 a devenit ora 4.00. Toate statele Uniunii Europene au făcut această schimbare.

Ziua de astăzi va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore.

Scopul acestei schimbări este de a profita cât mai mult de lumina soarelui pe timpul verii.

Ideea acestei măsuri s-a concretizat undeva în secolul al XVIII-lea, la începutul Revoluţiei industriale, şi aparţine omului de ştiinţă Benjamin Franklin, unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii. Prima enunţare a efectelor benefice asociate cu această schimbare a orei a fost făcută în eseul "An Economical Project", cu numai câţiva ani înainte ca Franklin să moară, la vârsta de 84 de ani.

Primii care au aplicat această măsură au fost germanii, în 1916. Şi Marea Britanie a încercat să o introducă, în 1908, dar s-a lovit de reticenţa populaţiei şi a fost amânată încă opt ani.

În câţiva ani, ideea a fost însuşită de multe alte state: Belgia, Denmarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.
În ceea ce priveşte ţara noastră, trecerea la ora de vară a fost introdusă în 1932, şi se menţinea între 22 mai - 2 octombrie. Apoi, din 1941 convenţia nu s-a mai aplicat, pentru a fi reintrodusă în 1979. Din 1997, România trece la ora de vară în ultima diminică din luna martie şi merge după această convenţie până în ultima duminică din luna octombrie.

Sursa: http://www.evz.ro/

Trecerea la ora de vară - cum te influenţează?

Trecerea la ora de vara poate avea repercusiuni asupra sanatatii si vigilentei noastre. Potrivit statisticilor, evenimentul este insotit de o crestere a cazurilor de probleme cardiovasculare si de accidente rutiere. Ele se datoreaza dereglarii ritmurilor circadiene.

Ritmurile circadiene ale oamenilor se pot deregla cateva zile in preajma trecerii la ora de vara. Aceasta schimbare a orei poate perturba ceasul biologic al unor hormoni din organism, mai ales pe cel al melatoninei, care are nevoie de o scadere a luminozitatii de aproximativ 2 ore pentru a declansa somnul.
In consecinta, lipsa somnului are tendinta sa scada vigilenta si rapiditatea reflexelor in activitatile zilnice ale oamenilor, influentand astfel si sofatul.
"Este recunoscut faptul ca dupa schimbarea orei are loc o crestere a numarului de accidente, ce dureaza 1-3 zile. Trecerea la ora de vara favorizeaza oboseala si lipsa atentiei la unele persoane", precizeaza Nicolas Cermakian, specialist in ritmuri circadiene la Institutul Universitar de Sanatate Mintala Douglas din Montreal.
In ultimii ani au fost publicate cateva studii pe aceasta tema, ce indica o crestere a numarului de accidente rutiere in ziua de luni de dupa trecerea la ora de vara.
Intr-un alt studiu, autorii indica faptul ca ceasul biologic al corpului uman se adapteaza mai greu la ora de vara decat la ora de iarna.
Schimbarea orei poate avea efecte si asupra sanatatii mintale. Potrivit unui studiu australian, numarul de sinucideri este mai mare in primele saptamani dupa trecerea la ora de vara fata de restul anului.

Ce sunt ritmurile circadiene?


Ritmurile circadiene se refera la evenimentele biologice ale organismului nostru, care se repeta din 24 in 24 de ore. Ele sunt generate in corp si persista chiar si in absenta stimulilor exteriori. Totusi, ritmurile circadiene sunt influentate de mediu, mai ales de lumina. Ele sunt controlate de ceasul biologic situat in creier, la baza hipotalamusului.

Procese controlate de ritmurile circadiene

 Ciclul trezire/ somn - determina momentul in care ni se face somn si momentul in care corpul vrea sa se trezeasca.

 Temperatura corporala - variaza cu 1oC pe zi. In mod normal, ea are un minim la ora 4 a diminetii si atinge maximul seara.

 Secretia hormonilor - melatonina (care favorizeaza somnul), de exemplu, este produsa de la lasarea serii, in timp ce secretia de cortizol si de testosteron (care ajuta la starea de veghe) este maxima dimineata.

 Dispozitia - starea de bine este in general la cote minime dimineata devreme, dar se mareste gradual in cursul zilei. Ea atinge punctul culminant la lasarea serii.

 Toleranta la durere - este mai ridicata dupa-amiaza. Durerile dentare sunt mai suportabile seara decat dimineata!

 Ritmul cardiac, vigilenta si memoria sunt si ele supuse ritmurilor circadiene.

Sursa: http://www.ele.ro/

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii