Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:20 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Român acuzat de sclavie în Irlanda de Nord

ro

02 Oct, 2016 12:19 2012 Marime text
Un român acuzat de trafic şi exploatare de persoane în Irlanda de Nord a pledat vinovat în faţa unui tribunal, la doi ani după ce a fost arestat într-o operaţiune a poliţiei nord-irlandeze, relatează Belfast Telegraph, citat de stirileprotv.ro.

În acelaşi caz au pledat vinovaţi şi soţia lui Lacătuş, Cristina Nicoleta Covaci, în vârstă de 31 de ani, precum şi fratele acesteia Samuil Covaci, 25 de ani, pentru complicitate şi trafic de persoane. Ioan Lăcătuş, 33 de ani, cunoscut de victimele sale sub porecla „Ministrul“, a condus un grup infracţional în Craigavon, în perioada mai-august 2014, relatează sursa citată.

Bărbatul a adus în Marea Britanie 12 conaţionali, sub promisiunea unor locuri de muncă, pe care i-a cazat în „conditii de sclavie" în locuinţa sa de trei camere din localitatea Portadown, din Irlanda de Nord. Lacatuş a confiscat paşapoartele victimelor la sosirea acestora în Marea Britanie, iar apoi le-a silit pe acestea să muncească în programe de aproape 70 de ore pe săptămână, în timp ce le-a pus să semneze documente prin care acceptau să-şi vireze salariile în conturi aparţinand lui şi sotiei sale, mai scriu jurnaliştii de la stirileprotv.ro. Victimele primeau un cec de 500 de euro lunar din partea lui Lacatuş, dar banii le erau apoi luaţi către inculpat după încasare.

Conform procurorului David McDowell, victimele „proveneau dintr-o zonă rurală săracă, situată în apropiere de graniţa dintre România şi Ungaria“, iar inculpatul le-ar fi promis înainte să ajungă „salarii de 400 de euro pe săptămână“ pentru opt ore de munca/zi, precum şi cazare şi mâncare.

În realitate, cele 12 victime locuiau împreună cu Lacatuş, soţia şi cumnatul acestuia într-un apartament de trei camere al bărbatului, având la dispoziţie o singură toaletă şi un singur duş. Victimele erau somate de către Lacatuş să nu vorbească cu alte persoane. Acestea erau trimise la muncă prin intermediul unei agenţii de recrutare locale, muncind pentru mai multe companii concomitent, chiar şi cate 12 ore pe zi. Cinci dintre românii exploataţi s-au hotărât să anunţe poliţia locală, iar operaţiunea care a dus la arestarea celor trei români a avut loc în august 2014.

Poliţiştii care au participat la eliberarea românilor sechestraţi au descris în rechizitoriu cum victimele au fost găsite înfometate şi au avut nevoie tratamente medicale. Una dintre victime a precizat că, atunci când aceştia s-au plâns inculpatului despre lipsa de mâncare, acesta i-a îndemnat să „mănânce pietre", potrivit stirileprotv.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii