Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect legislativ Rom sau ţigan?

ro

27 Apr, 2015 07:58 1453 Marime text
 
Liderul Partidului România Unită, deputatul Bogdan Diaconu, a prezentat pe pagina sa Facebook proiectul de lege prin care acesta cere revenirea la denumirea oficială de țigani a persoanelor intitulate ”de etnie romă”, după ce zilele trecute a lansat un sondaj de opinie pe rețeaua de socializare referitor la aceeași problemă. Potrivit proiectului de lege, liderul naționalist propune schimbarea din denumirea oficială a etniei rome din România să revină la cea ”țigănească", așa cum e în toată Europa.
 
Liderul PRU precizează că denumirea de țigan nu este folosită în sens peiorativ, dar, totodată, solicită ca ”toate documentele și denumirile oficiale din România să utilizeze denumirea de țigan, țigănesc și derivativele lor în loc de rom, rrom și derivativele lor”.
 
Printre motivele care l-au determinat să propună un astfel de proiect se numără și evitarea confuziei dintre denumirea de rom și român pe care cetățenii străini o fac foarte des. Tocmai această confuzie a stricat foarte mult imaginea României și a românilor în acest sens fiind documentarul injurios "The Romanians are coming" difuzat de canalul britanic Channel 4 și care a fost vizionat de milioane de cetățeni britanici.
 
”Acest documentar s-a bazat exact pe confuzia între romi și români, titlul său fiind despre venirea românilor în Marea Britanie, dar materialul punând accentul pe comportamentul și viața țiganilor în Marea Britanie”, spune liderul în expunerea de motive.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii