Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:42 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Risc de avalanşă la peste 1800 de m, în masivele Bucegi şi Făgăraş

ro

03 Mar, 2015 08:47 785 Marime text
Serviciul Regional de Prognoză a Vremii Sibiu a emis un buletin nivometeorologic valabil pentru masivele Bucegi şi Făgăraş (versantul nordic) - emis pentru perioada 2 martie, ora 20.00 — 3 martie, ora 20.00, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
 

Astfel, conform informării, în intervalul menţionat, vremea va fi în general închisă şi se va răci. Cerul va fi noros şi pe arii extinse, mai ales în cursul nopţii, se vor semnala precipitaţii predominant sub formă de ninsoare. Izolat cantităţile de precipitaţii vor depăşi 15 limp (15-20 cm zăpadă). Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări ce vor depăşi 70 km/h, mai ales în zonele de creastă, viscolind ninsoarea şi formând depozite. Se va semnala ceaţă.
 
La peste 1800 de m, temperaturile minime înregistrate vor fi de la -10 la -6 grade Celsius, iar temperaturile maxime nu vor depăşi -4 grade.
 
La altitudini de sub 1800 de m, temperaturile minime vor fi de -6 - 0 grade Celsius,  temperaturile maxime vor fi de -4 - 2 grade.
La altitudinea de 2500 m, în zona de nord-vest, viteza vântului ar putea ajunge şi depăşi 70-80 km/h.
 
La peste 1800 de m există risc însemnat de alunecare a stratului de zăpadă. Stratul de 15-20 cm de la suprafaţă, depus în zilele trecute, împreună cu zăpada care se va depune, vor forma împreună un strat puţin stabilizat de 30-40 cm, care poate aluneca peste stratul vechi, compact şi stabilizat, ducând la declanşarea de avalanşe pe pantele suficient de înclinate, chiar şi la supraîncărcări slabe. In anumite cazuri pot fi antrenate şi porţiuni din straturile mai vechi. Spontan sunt posibile unele curgeri de suprafaţă de dimensiuni mici şi medii.
 
La altitudini de sub 1800 de m, se preconizează depunerea unui strat consistent de zăpadă, în unele cazuri peste crustele subţiri de gheaţă formate la începutul nopţii prin îngheţarea zăpezii umezite existente. Pe pantele suficient de înclinate, la supraîncărcări mari se pot declanşa avalanşe de suprafaţă, iar spontan curgeri şi avalanşe mici de topire în cursul zilei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii