Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:11 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recomandări DSVSA Constanţa Produsele specifice sărbătorilor pascale cumpărate doar din spaţii autorizate

ro

14 Apr, 2014 18:16 1560 Marime text
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa a dispus o serie de acţiuni suplimentare privind verificarea condiţiilor în care sunt produse, transportate, depozitate şi comercializate carnea de miel, carnea de ied, produsele lactate, ouăle, produsele de patiserie-cofetărie şi vinul.

Pentru evitarea oricăror probleme, DSVSA Constanţa recomandă cetăţenilor ca în perioada sărbătorilor pascale, perioadă în care creşte consumul unor produse de origine animală şi nonanimală specifice, să fie atenţi ca alimentele să fie achiziţionate doar din spaţii autorizate sanitar-veterinar şi în care sunt respectate condiţiile generale de igienă .

Carnea de ovine şi caprine trebuie să fie însoţită de un certificat de sănătate publică veterinară şi să poarte marca de sănătate care atestă că produsele au fost supuse examenelor veterinare şi că nu au fost identificate  boli transmisibile la om sau alte aspecte care ar putea prezenta risc pentru sănătatea umană. Consumatorii pot achiziţiona în mod direct mieii din centre temporare de sacrificare, care funcţionează în intervalul 07 aprilie-19 aprilie în Piaţa Pescăruş din Constanţa, strada Mărgăritarului, numărul 37 din Medgidia, Piaţa Faleză Canal în Cernavodă, fostul IAS Albeşti, Mangalia, târg-Negru Vodă sau din abatorul autorizat sanitar-veterinar din Lumina. În ceea ce priveşte achiziţionarea oălor, acestea trebuie să fie marcate cu următoarele specificaţii: ţara de provenienţă, data durabilităţii minime şi codul unităţii poducătoare. Este interzisă comercializarea ouălor împreună cu alte produse alimentare neambalate sau în spaţii improvizate  unde nu se pot asigura condiţiile de igienă şi temperatură obligatorii. Comercializarea directă a produselor lactate se poate face numai în cadrul pieţelor agroalimentare şi târgurilor, de către micii producători care deţin documente de înregistrare sanitar-veterinară. Depozitarea brânzeturilor se face în vitrine destinate acestui scop sau în recipiente de lemn. Consumatorul trebuie informat prin etichetare asupra identităţii producătorului, denumirea produsului, data obţinerii şi perioada de valabilitate.  Produsele de patiserie-cofetărie tradiţionale se pot achiziţiona din spaţii amenajate şi autorizate aflate sub control DSVSA Constanţa.  O atenţie sporită este acordată de către personalul Biroului de Siguranţa Alimentelor de Origine Nonanimală pentru băuturile alcoolice şi răcoritoare, deoarece aceste produse reprezintă o categorie alimentară specială datorită diversităţii mare de produse şi consumului crescut în această perioadă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii