Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:00 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raportul Inspecției Judiciare Reduceri de pedepse pentru publicarea unor… articole

ro

22 Jan, 2016 00:04 1280 Marime text
 
Raportul Inspecției Judiciare (IJ) privind cărțile scrise de deținuți, care a fost adoptat, astăzi, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), arată că unii condamnați au beneficiat de reduceri ale pedepselor după ce au elaborat lucrări despre care s-a constatat că erau de fapt articole de câteva pagini publicate în diverse reviste.

În raport sunt identificate o serie de vulnerabilități referitoare la această temă, una dintre ele privind imposibilitatea cuantificării, în actuala reglementare, a efortului intelectual al persoanelor private de libertate în elaborarea lucrărilor științifice, în mod diferențiat, în funcție de tipul și complexitatea lucrării elaborate, precum și de contribuția acestora.
 
Astfel, legea acordă în mod generic un număr de 30 de zile executate din pedeapsă, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate, indiferent de efortul intelectual depus de către autori, concretizat în lucrări științifice publicate.
 
În context, IJ face trimitere la mai multe cazuri de la penitenciarele Colibași și Codlea, unde persoane private de libertate au beneficiat de reducerea pedepsei după ce au publicat articole de câteva pagini în unele reviste.
 
Raportul IJ indică, la capitolul vulnerabilități, o serie de lacune legislative privind insuficienta reglementare a condițiilor și procedurii în care persoanele private de libertate beneficiază de liberarea condiționată în urma elaborării unor lucrări științifice. În context, IJ face trimitere la situații în care unii deținuți au publicat un număr mare de lucrări într-un interval de timp redus.
 
La capitolul vulnerabilități se precizează, totodată, că, în general, recomandările scrise din partea unui profesor universitar sau a unui conferențiar universitar privind relevanța tematicii în domeniul ales au un caracter "formal", ele necuprinzând referințe științifice minime din partea persoanei private de libertate cu privire la tematica aleasă, planul provizoriu al lucrării ori bibliografia ce urmează a fi consultată.
 
De asemenea, inspectorii judiciari spun că singurul criteriu pentru stabilirea caracterului științific al unei lucrări este publicarea acesteia la una dintre editurile recunoscute de Consiliul Național al Cercetării Științifice din învățământul Superior (CNCSIS), respectiv Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii