Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Baronii Constanței acuzați că folosesc presa pentru corupție" Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu apar în raportul FreeEx privind libertatea presei din România (document)

ro

05 May, 2015 15:30 2601 Marime text


ActiveWatch a lansat astăzi Raportul FreeEx 2014-2015 - Libertatea Presei în România. "Anul 2014 - an electoral cu o intensă dinamică politică - a scos în evidență, mai acut decât în anii trecuți, principalele probleme care afectează libertatea presei - politizarea excesivă, mecanisme corupte de finanțare a presei, aservirea agendei editoriale intereselor patronale, infiltrarea redacțiilor și contaminarea agendei publice de către agenți ai serviciilor de informații", susţin autorii raportului.
În 2014, România s-a situat pe locul 52 în clasamentul internațional anual privind libertatea presei, realizat de organizația Reporteri fără Frontiere, în declin cu șapte locuri față de anul precedent (când s-a situat pe locul 45).
Judeţul Constanţa apare şi anul acesta în raportul FreeEx, în subcapitolul intitulat "Baronii Constanței acuzați că folosesc presa pentru corupție". În raport se menţionează că "dosarele DNA au scos la iveală noi dovezi privind mecanismele corupte de finanțare ale presei, prin legături strânse între demnitari, oameni de afaceri și patroni de media. Mecanismul afecteză atât mass-media centrale, cât și pe cele locale, care sunt în multe cazuri finanțate de baronii locali din bani publici, folosite drept paravan pentru parazitarea fondurilor publice sau pentru spălarea banilor, prin contracte fictive de publicitate". Redăm mai jos, integral, analiza FreeEx, în care sunt nominalizaţi Radu Mazăre, primarul suspendat al municipiului Constanţa, şi la Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, în relaţia lor cu presa.


"Primarul Constanței, Radu Mazăre, este cercetat pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese alături de partenerul său de afaceri, Sorin Strutinsky, fiind acuzat că a produs statului un prejudiciu de 26 de milioane de euro. DNA susține că Mazăre a primit peste 7 milioane de euro de la o societate comercială pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru gestionarea serviciului de salubrizare a orașului. Procurorii susţin că banii au ajuns la primar prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea Polaris M Holding și SC Soti Cable Neptun SRL, societate controlată de Mazăre și Strutinsky[1]. Polaris M Holding aparţine deputatului PSD Eduard Martin. Procurorii susțin că aceste contracte nu aveau un scop economic, o mare parte dintre materialele promoționale fiind de fapt știri, multe dintre ele neavând vreo legătură cu Polaris M Holding SRL[2]. De exemplu, în 2008, societatea a plătit televiziunii Neptun TV suma de 1.300.000 de euro pentru 5 ştiri, în timp ce un alt contract de publicitate încheiat cu Antena Tv Group avea o valoare de 50 de ori mai mică, sub 20.000 de euro anual.
De asemenea, Mazăre este acuzat că a folosit aceeași metodă a contractelor de publicitate fictive pentru a primi 2 milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa[3].
Dintr-un alt dosar DNA reiese că Primăria Constanţa a semnat contracte în valoare de peste 4.5 milioane de euro cu două societăţi comerciale (SC Conpress Holding SRL și SC Soti Cable Neptun SRL) care îl au ca asociat pe Sorin Gabriel Strutinsky, persoană cu care Radu Mazăre se află în relaţii comerciale. Cele două societăți menționate sunt principalii acționari ai televiziunii Neptun TV, unde și Radu Mazăre a avut această calitate până în 2002. Contractele cu SC Conpress Holding SRL au avut ca obiect paza obiectivelor publice din Constanța și Mamaia, în timp ce contractul cu SC Soti Cable Neptun SRL viza organizarea unor spectacole cu ocazia evenimentului „Sărbători de Iarnă - Orăşelul Copiilor 2013”[4], potrivit procurorilor.
Prietenul primarului Mazăre, președintele Consiliul Județean Constanța, Nicușor Constanti-nescu, este urmărit penal pentru mai multe infracțiuni printre care conflict de interese și corupere a alegătorilor. Potrivit dosarului, Consiliului Județean Constanța a finanțat televiziunea NeptunTV și ziarul Telegraf, prin intermediul unor contracte cu societățile care operează aceste instituții media. Acestea sunt deținute sau administrate de persoane care au fost asociați cu președintele Consiliului Județean în diverse societăți[5]. Constantinescu s-a apărat spunând că acuzațiile sunt parte a unei campanii de hărțuire politică a sa: „Este continuarea hărțuirii mele politice ca președinte al Consiliului Județean, a domnului primar Mazăre și a prietenului nostru Strutinsky Sorin. Sunt acuzat că am semnat niște contracte cu televiziunea Soti și cu ziarul Telegraf, fapte pentru care și domnul Mazăre a fost cercetat și a primit neînceperea urmăririi penale de la domnul procuror de la DNA București acum vreo doi ani. Pentru aceleași lucruri sunt acuzat și acum — abuz în serviciu, conflict de interese și alte chestiuni de genul ăsta’’[6]".
„Radu Mazăre, reținut de DNA pentru luare de mită. Prejudiciu de 26 de milioane de euro”, Realitatea.net, 16 martie 2015.
 
[1]  „Cum explică DNA șpaga lui Mazăre. <>”, Ionel Stoica, EvZ.ro, 27 martie 2015.
 
[1]  „Firma care i-a dat 7 milioane de euro lui Mazăre ca să câștige o licitație este a deputatului Eduard Martin”, Cosmin Văideanu, Mediafax.ro, 17 martie 2015.
 
[1]  „Omul de afaceri Sorin Strutinsky, reținut de procurorii DNA”, Cătălin Lupășteanu, Mediafax.ro, 4 februarie 2015.
 
[1]  „UPDATE Nicușor Constantinescu, reținut pentru conflict de interese și corupere a alegătorilor, potrivit avocatului acestuia”, Nona Jalbă, Agerpres.ro, 19 februarie 2015.
 
[1]  „Nicușor Constantinescu, în sala de judecată pentru a se decide dacă va fi arestat preventiv sau cercetat în libertate”, Nona Jalbă, Agerpres.ro, 20 februarie 2015.

Sursa foto: necenzuratmm.ro

Nota redacţiei

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au anunţat pe 20 aprilie clasarea a trei infracţiuni reţinute în sarcina lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa: coruperea alegătorilor (2 infracţiuni) şi tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată. Potrivit DNA „la datele de 14 şi 22 mai 2012, inculpatul Nicuşor Daniel Constantinescu” a plătit suma totală de 37.000 lei unor asociaţii din judeţul Constanţa, în scopul determinării membrilor şi apropiaţilor acestora să voteze listele unui partid politic, în cadrul alegerilor locale care au avut loc în data de 10.06.2012”. Surse judiciare susţin că asociaţiile care ar fi primit bani de la Consiliul Judeţean pentru a vota listele unui partid politic sunt Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război Filiala Constanţa, respectiv Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Ghindăreşti. „La data de 12.02.2015, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Constanţa mai multe proiecte de hotărâri privind finanţarea de la bugetul local, cu încălcarea Legii nr.350/2005, a mai multor cluburi şi asociaţii sportive din judeţul Constanţa, urmărind prejudicierea bugetului unităţii administrativ teritoriale cu sumele respective şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru cluburile respective, urmări care însă nu s-au mai produs deoarece proiectele au fost retrase“, conform unui comunicat DNA. Acuzaţii DNA au fost clasate la momentul trimiterii în judecată a lui Nicuşor Constantinescu în ultimul dosar în care este acuzat de abuz în serviciu (3 infracţiuni, din care 2 în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat şi conflict de interese (9 infracţiuni, din care 5 în formă continuată).   
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii