Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Ionuţ Ciobanu, fost poliţist de frontieră la Iaşi, trimis în judecată sub control judiciar

ro

28 Jan, 2015 12:41 2315 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Radu Ionuţ Ciobanu, inspector de poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră laşi, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
 
-          efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată (33 de acte materiale),
-        fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (3 acte materiale);
-          participaţie improprie la comiterea infracţiunii de fals intelectual.
În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 30 aprilie 2013 – 30 septembrie 2014, inculpatul Ciobanu Radu - Ionuţ a efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția sa de ofițer de poliție judiciară, ce au constat în închirierea (cedarea folosinței cu titlu oneros) de autoturisme către diverse persoane, în scopul obținerii de bani pentru sine.
Clienţii erau racolaţi fie prin intermediul unor anunţuri online, fie prin intermediul unui cont de Facebook sau al unui post telefonic.
Pe lângă preţul solicitat pe zi (preţ ce varia între 18 şi 25 euro, în funcţie de durata închirierii), pentru închiriere, inculpatul solicita clienţilor şi o garanţie de 100 sau 150 euro.
Pentru a disimula o parte din activităţile ilegale pe care le desfăşura, în perioada 04 mai 2013 – 30 septembrie 2014, inculpatul Ciobanu Radu - Ionuţ a întocmit în fals 3 contracte de comodat, cu titlu gratuit, pe care le-a semnat împreună cu persoanele care au închiriat autoturismele, folosind pentru aceasta datele sale reale.
La data de 30 septembrie 2014, după o astfel de “tranzacție”, inculpatul Ciobanu Radu – Ionuţ a fost surprins de către procurorii DNA, asupra lui fiind găsite atât suma de bani, cât şi documentele întocmite cu această ocazie.
În data de 30 aprilie 2013, inculpatul a determinat un notar public să falsifice, fără vinovăţie, cu prilejul întocmirii, un contract de comodat, prin se atesta în fals caracterul gratuit al împrumutului unui autoturism către o persoană.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași, cu propunere de menținere a măsurilor preventive dispuse în cauză.
 
   Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii