Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:09 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radiaţiile solare periculoase vor afecta România începând de astăzi

ro

30 Mar, 2011 09:57 1861 Marime text

Gaura din stratul de ozon formată deasupra polului Nord ajunge astăzi deasupra României, avertizează specialiştii. Asta înseamnă un nivel ridicat de radiaţii şi implicit, eventuale pericole pentru sănătate.

Deşi acest fenomen se petrece în fiecare sezon rece, în ultima perioadă gradul de pierdere a ozonului din zona Arctică a fost mai accentuat decât în toate iernile de până acum, potrivit Institutului de Cercetări Polare şi Marine din Germania. Pe înţelesul tuturor, dacă este senin, soarele va radia ceva mai puternic, cam ca într-o zi de început de vară. Indicele UV va avea valori sub 4-5 unităţi, în condiţiile în care în zilele toride de vară avem frecvent valori peste 7-8.

"Oamenii trebuie să utilizeze îmbrăcăminte de protecţie, pălăriile cu boruri largi, ochelarii adecvaţi pentru protecţiile solare şi factorii de protecţie din creme sunt cei mai buni pentru a preveni efectele radiaţiilor asupra tegumentului. Mai mult decât atât, vârstnici şi copiii trebuie să aibă mai multă grijă pentru că sunt cei mai expuşi în astfel de situaţii", a precizat medicul Tudor Ciuhodaru.

"În ceea ce priveşte pierderile de ozon în spaţiul de deasupra României nu este cazul să ne facem niciun fel de probleme. Vorbim de un indice de radiaţie cuprins între 1, 4 şi 5, 5, în sudul peninsulei Scandinave, deci practic nicio primejdie", a explicat meteorolog ANM, Viorica Dima.

Deasupra României, în perioada următoare concentraţia de ozon va rămâne apropiată de valorile normale pentru această perioadă a anului. Pe termen lung, însă, subţierea stratului de ozon este un fenomen îngrijorător, accentuat de poluare şi foarte greu de stopat.

Sursa:realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii