Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Putin ajută Franţa Navelor ruse din Mediterana li s-a ordonat să coopereze cu aliații francezi

ro

17 Nov, 2015 20:31 1503 Marime text
 
Președintele rus Vladimir Putin a ordonat astăzi  navelor ruse de război din Mediterana să intre în "contact direct" cu portavionul Charles-de-Gaulle și să "coopereze cu aliații" francezi.
 
"Un grup naval francez în frunte cu portavionul (Charles-de-Gaulle) va sosi în curând în sectorul acțiunilor pe care le întreprindeți. Trebuie stabilit un contact direct cu francezii și trebuie lucrat cu ei ca și cu aliații. Șeful Statului Major și ministrul Apărării au primit indicațiile necesare, trebuie elaborat cu ei (francezii) un plan de acțiuni comune atât pe mare, cât și în aer", a cerut Putin în timpul unei reuniuni a Statului Major al armatei ruse, reuniune consacrată operațiunilor militare în Siria, după cum relatează Interfax.
 
Președintele rus și omologul său francez Francois Hollande au avut astăzi o convorbire telefonică, în cadrul căreia au convenit ca agențiile lor de informații să aibă o coordonare mai strânsă în problema conflictului din Siria, după atentatele de vineri de la Paris.
 
Ca și Franța, Rusia a decis astăzi să-și intensifice operațiunile militare în Siria în urma tragediei aviatice de la sfârșitul lunii octombrie din Egipt, în care a fost implicat un avion rus cu 224 de persoane la bord, tragedie considerată de Moscova a fi fost provocată de un act terorist, potrivit Agerpres.
 
Bombardiere strategice ruse au lovit, pentru prima dată, poziții ale grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, țară unde Moscova duce de la 30 septembrie o campanie de operațiuni aeriene. Bombardiere Tu-22 au lovit în această dimineață poziții ale Statului Islamic în provinciile Raqa (nord-est) și Deir Ezzor (est), în timp ce Tu-160 și Tu-95MC au bombardat provinciile Alep (nord-vest) și Idleb (nord-vest)", a indicat ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, în cadrul reuniunii membrilor Statului Major rus.
 
Până în prezent, Rusia a utilizat în Siria bombardiere tactice și avioane de sprijin la sol. Utilizarea bombardierelor strategice cu rază lungă de acțiune, mai puternice și decolând din Rusia, constituie o nouă etapă în demonstrația de forță militară rusă în această țară, notează AFP.
 
Potrivit șefului Statului Major rus, Valeri Gherasimov, aviația rusă a lovit, în cele 48 de zile de intervenție, 4.111 de ținte în Siria și a distrus 562 de posturi de comandă, 64 de tabere de antrenament și 54 de depozite de arme.
 
Armata rusă a anunțat totodată că își va întări contingentul aerian în Siria cu 37 de avioane, între care opt Su-34 și patru Su-27.
 
Gara Lyon din Paris, evacuată parţial
 
Pe de altă parte Gara Lyon din Paris a fost evacuată parţial, în această după-amiază, din cauza unui colet suspect. Informaţia a fost postată pe contul de Twitter al publicaţiei Le Parisien. Oficialii francezi au afirmat pentru AP că sunt pe urmele celui de-al doilea bărbat "implicat direct" în atentatele teroriste de la Paris.
 
Un alt suspect-cheie căutat de poliţia franceză este Salah Abdeslam, în vârstă de 26 de ani, un belgian care ar fi fost implicat în atentatele de la Paris. Salah Abdeslam, pe numele căruia autorităţile belgiene au emis un mandat de arestare internaţional, fiind căutat pentru implicarea în atacurile terorise din Paris, a trecut prin Austria în data de 9 septembrie, conform unui control rutier de rutină, informează site-ul publicaţiei Le Figaro.
 
Salah Abdeslam, cetăţean belgian, în vârstă de 26 de ani, ar fi închiriat autoturismul Volkswagen Polo care a fost folosit de atacatori şi ulterior găsit lângă Bataclan, unde 89 de persoane au fost ucise. Unul dintre fraţii săi, Brahim Abdeslam, în vârstă de 31 de ani, este unul dintre atacatorii sinucigaşi de vineri noaptea, el fiind autorul unui atentat din faţa unui bar situat pe bulevardul Voltaire, din apropiere de Bataclan.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii