Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul „Viermele de gheață” Posibil dezastru ecologic în Groenlanda în 75 de ani

ro

14 Aug, 2016 11:19 2748 Marime text
Baza militară americană sau proiectul „Viermele de gheaţă”, îngropată undeva sub calota glaciară din Groenlanda, avea ca scop construcția unor tunele speciale, de unde, la nevoie, puteau fi lansate rachete nucleare spre Uniunea Sovietică, potrivit evz.ro, citat de B1 TV. Baza, construită în anii 60, nu a fost însă niciodată folosită.

Descoperirea a declanșat o alertă de gradul zero din cauza riscului ecologic pe care îl presupune. Americanii au abandonat baza din cauza efectelor schimbărilor climatice, structura acesteia fiind fisurată în urma mișcării ghețarilor. Astfel, există riscul ca deșeuri radioactive, precum și alte substanțe chimice peroculoase, să contamineze apele din zonă, precizează B1 TV.

Potrivit cercetătorilor, baza aflată la 125 de mile de coasta Groenlandei, conţine 9.200 de tone de deşeuri radioactive şi 20.000 de tone de substanţe chimice foarte periculoase pentru mediu. De asemenea, infrastructura foarte uzată a bazei se întinde pe o suprafaţă similară cu cea pe care se desfăşoară 100 de terenuri de fotbal.

Potrivit unui raport publicat de Geophysical Research Letters, locul, cunoscut drept Baza Secolului (Camp Century), în mai puțin de 75 de ani s-ar putea declanșa un dezastru ecologic în zonă, mai spune sursa menționată.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii