Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul „Plaja Sulina” ar putea aduce România în faţa Curţii Europene de Justiţie

ro

31 Jan, 2011 17:49 1072 Marime text

România ar putea fi chemată de autorităţile de la Bruxelles în faţa Curţii Europene de Justiţie din cauza proiectului de amenajare a plajei Sulina, proiect realizat de Consiliul Judeţean Tulcea şi susţinut de ministrul Elena Udrea.
Potrivit declaraţiei guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, există două posibilităţi ca România să evite o confruntare în justiţie: fie habitatele care se presupune că au fost distruse în urma lucrărilor de construcţie vor fi refăcute în aceeaşi locaţie, fie se va găsi o altă locaţie, pe o suprafaţă identică. Decizia finală va aparţine însă unui expert ce va fi angajat de statul român, expert ce va stabili dacă proiectul cu semnătura „Udrea - Tarhon" a afectat iremediabil plaja Sulina.
„Noi acum aşteptăm scrisoarea oficială a Comisiei Europene, după care vom aduna toate argumentele şi ne vom prezenta un punct de vedere. Pot spune însă că, în zona plajei Sulina, a fost un proces de monitorizare permanentă, din momentul în care s-a început lucrarea, iar aceste acţiuni vor continua", a declarat guvernatorul Grigore Baboianu. „Vom cere o expertiză biologică şi juridică din partea unui expert care să analizeze ce este acolo, la Sulina, însă lucrarea a fost realizată în baza acordului de mediu al ARBDD. Acum nu putem decât să analizăm dacă ceea ce s-a realizat acolo va avea sau nu impact de mediu sau dacă s-au afectat habitate sau specii. Dacă au fost afectate din vina cuiva, deşi comisia care a dat acordul de mediu nu a sesizat aspecte care să apară acum la iveală, va trebui să propunem soluţiile, adică fie refacerea habitatelor afectate, fie refacerea în altă parte a acestor habitate. Dacă se va vedea că a fost afectat vreun habitat, va trebui să cerem beneficiarului să facă un habitat asemănător, de dimensiunile celui afectat, şi să se refacă ceea ce s-a pierdut. Aceasta este procedura. În cel mai rău caz, România riscă să fie chemată în faţa Curţii Europene de Justiţie", a mai spus guvernatorul Deltei Dunării.

Preşedintele CJ dă vina pe ONG-işti 
 Proiectul de amenajare a plajei Sulina a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Tulcea, sub conducerea preşedintelui Victor Tarhon, şi a fost susţinut, nu doar financiar, de ministrul Turismului, Elena Udrea. Deşi, de la bun început, reprezentanţii organizaţiilor nongu-vernamentale de mediu s-au declarat împotriva investiţiei, susţinând că va fi distrusă una dintre ultimele plaje sălbatice din Europa, nimeni nu a ţinut cont de punctul lor de vedere. Consecinţa a fost că, anul trecut, Comisia Europeană a fost înştiinţată de ong-iştii din România despre acest proiect, iar liderii de la Bruxelles au solicitat autorităţilor de mediu române să se explice. Răspunsul se pare că nu a fost suficient de convingător având în vedere că instituţia europeană a anunţat că va transmite un nou „aviz motivat", prin care solicită informaţii suplimentare în legătură cu „proiectul Sulina".
Preşedintele CJ Tulcea, Victor Tarhon, spune că este vorba despre „un război român-român", principalii vinovaţi fiind reprezentanţii societăţii civile care au informat Comisia Europeană în legătură cu ce se întâmplă în Delta Dunării.
„În conformitate cu legislaţia română, noi am obţinut o autorizaţie de construire care este ultimul document necesar, pentru că nu se dau autorizaţii de construire dacă nu îndeplineşti condiţiile premergătoare, printre care este şi acordul de mediu. Lucrurile gravitează în jurul studiului de impact. Dacă vreţi să mergem mai departe, este un mic război român-român, pentru că cei care au scris la Bruxelles sunt români. Deci nişte specialişti în nu-ştiu-ce au spus că cel care a scris studiul de impact nu l-a făcut aşa cum trebuie. Noi suntem constructori de bună credinţă, însă rămâne să se analizeze de către organismele de mediu şi să se stabilească cine şi unde a greşit, şi, înainte de toate, dacă a greşit", a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.
Administraţia Rezervaţiei urmează să primească în aceste zile o sesizare oficială din partea Comisiei Europene. În cel mai bun caz, expertul de mediu ce va analiza impactul pe care proiectul de pe plaja Sulina l-a avut asupra mediului, va constata că este totul în regulă. În caz contrar, România va ajunge, cu voia autorităţilor judeţene şi a ministrului Elena Udrea în faţa Curţii Europene de Justiţie.

Sursa: obiectivtulcea.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii