Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PROIECTUL-GIGANT AL AUTOSTRĂZII INELARE DIN JURUL MĂRII NEGRE cu ce "bucată" se va prezenta România

ro

18 Mar, 2011 11:53 1476 Marime text

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, că realizarea sau nerealizarea proiectului privind autostrada inelară în jurul Mării Negre va da măsura eficienţei Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre, el adăugând, întrebat despre stadiul lucrărilor părţii române, că porţiunea Bucureşti-Constanţa este deja executată.

Baconschi a participat la o dezbatere pe tema OCEMN - organizaţie a cărei preşedinţie este asigurată de România - unde a fost întrebat de un diplomat coreean în ce stadiu se află partea română cu lucrările la porţiunea sa din proiectul OCEMN de construire a unei autostrăzi care să facă legătura între porturile de la Marea Neagră.

  • "Fiecare stat de pe litoralul pontic are mai mult sau mai puţin câte o bucată de autostradă. Turcia şi-a făcut tema, Federaţia Rusia este acum «officialy committed» în această direcţie. Avem şi noi o bucată ... Mă rog, Bucureşti -Marea Neagră este deja totuşi executată. Nu e vorba de o autostradă perfect circulară, ci de interconectare. Indiferent care e desenul ei, să putem circula dintr-o ţară în alta cu aceeaşi viteză", a răspuns Baconschi.

Anterior, referindu-se la autostrada inelară, Baconschi a spus că realizarea sau nerealizarea acestui proiect va da măsura eficienţei OCEMN. "Ar trebui să intrăm, după 20 de ani, în alţi 20 de ani în care nivelul de ambiţie al organizaţiei să crească. Şi avem din acest punct de vedere un prim proiect care este inelul de autostradă care o să lege toate porturile de la Marea Neagră. Şi mi se pare că realizarea sau nerealizarea acestui proiect va da şi măsura eficacităţii politice a OCEMN"», a spus Baconschi.

El a spus că în cazul Mării Negre, ca şi în cel al Dunării, se poate vorbi "de momente faste şi nefaste". "Tocmai datorită limitelor sale, OCEMN este indispensabil. Cred că este o chestiune de bun simţ să admitem că statele din jurul Mării Negre au interesul de a se apropia", a spus Baconschi.

CITEŞTE AICI DESPRE PROIECTUL-GIGANT AL AUTOSTRĂZII MĂRII NEGRE: Preşedintele Rusiei ratifică memorandumul privind o "autostradă-inel" de 7000 de km, în jurul Mării Negre, care ar avea şi un segment Chişinău-Bucureşti

El a adăugat că, din perspectiva sa, preşedinţia OCEMN asumată de România este un bun prilej de bilanţ cu atât mai mult cu cât în 2012 se împlinesc 20 de ani de la înfiinţarea organizaţiei. "Va trebui să tragem linie, să vedem ce am făcut şi ce nu am făcut, ce nu am reuşit şi, în acelaşi timp, ce vrem cu adevărat să facem din această platformă regională", a apreciat Baconschi.

"Cred că putem să intrăm într-o etapă mai ambiţioasă. Iată de pildă importanţa unei organizaţii este reflectată şi de bugetul ei. În cazul OCEMN nivelul modest al poziţiei politice legată de soarta acestei organizaţii se traduce şi printr-un buget insuficient", a spus Baconschi.

De altfel, referindu-se la bugetul OCEMN, ministrul a subliniat că acesta este suficient doar pentru "a ţine în priză un minimum de instituţii colaterale".

Sursa: http://www.gandul.info

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii