Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de lege. Teren dintr-o zonă mirifică a județului Constanța transferat la MApN. Obiectiv militar existent ce trebuie relocat (galerie foto)

ro

15 May, 2017 11:03 9406 Marime text
Direcția pentru Relația cu Parlamentul și Asistență Juridică a Ministerului Apărării Naționale a postat, la finele săptămânii trecute, în capitolul Transparență decizională, un proiect de act normativ spre dezbatere publică.
 
 Este vorba despre un proiect privind ”actualizarea valorii de inventar și a adresei poștale a imobilului Grindul Lupilor aflat în domeniul public al statului şi pentru schimbarea titularilor dreptului de administrare asupra unor părţi de imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Mediului prin Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, respectiv în administrarea Ministerului Apărării Naţionale”.
 
În acest sens se propune Parlamentului României să supună dezbaterii și să aprobe spre a fi legiferată actualizarea valorii de inventar și a adresei poștale a imobilului Grindul Lupilor, aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Mediului, prin Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării, înregistrat în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului la poziţia cu nr. M.F.P. 108352.
 

Terenul, se află pe teritoriul comunei Mihai Viteazu, județul Constanța, are o suprafață de 0,2101 hectare, și o valoare de inventar de 219.752 lei, și se preia dintr-o suprafață de 2075 hectare.

 
Conform proiectului de act normativ ”după preluare, partea de imobil transmisă va fi utilizată de Ministerul Apărării Naţionale pentru realizarea unor construcţii noi şi amenajări la terenuri, în vederea relocării Farului de aterizare Gura Portiţei.
 
După transmitere, partea de imobil va fi integrată în zona strict protejată Grindul Lupilor şi va reîntregi patrimoniul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării", iar după relocarea şi punerea în funcţiune a Farului de aterizare Gura Portiţei Ministerul Apărării Naţionale va proceda la scoaterea din funcţiune şi casarea construcţiilor şi amenajărilor la terenuri care aparţin părții din imobilul respectiv, prin lucrări de reconstrucţie ecologică, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, după ce în prealabil construcţiile şi amenajările la terenuri vor fi trecute prin hotărâre a Guvernului, din domeniul public în domeniul privat al statului.
 
Predarea-preluarea părţii de imobil transmisă potrivit art. 3 alin. (1) se face pe bază de protocol încheiat între părţile interesate, după relocarea şi punerea în funcţiune a Farului de aterizare Gura Portiţei pe terenul părţii de imobil şi scoaterea din funcţiune şi casarea construcţiilor şi amenajărilor la terenuri trecute prin hotărâre a Guvernului, din domeniul public în domeniul privat al statului.
 

În prezent Farul de aterizare Gura Portiţei este situat pe un teren inundabil, pe teritoriul administrativ al comunei Mihai Viteazu, judeţul Constanţa, la circa 50 de m de malul mării, și este afectat masiv de variaţiile de nivel ale sistemului lagunar Razelm–Sinoe, precum şi de eroziunea continuă a plajei.

 
Totodată se menționează în motivele solicitării că, în perioadele cu vânt puternic şi/sau căderi masive de precipitaţii în zonă, se produc frecvente inundări ale incintei farului de aterizare, care produc grave disfuncţionalităţi ale aparaturii şi tehnicii, ajungându-se până la întreruperea funcţionării acestuia.
 

Nefuncţionalitatea Farului de aterizare Gura Portiţei pune în pericol siguranţa traficului navelor maritime şi a personalului navigant care le deserveşte.

 
Drept urmare se impune reamplasarea urgentă a farului de aterizare şi a clădirilor anexe, într-un loc mai sigur prin realizarea unei platforme înălţate pe un alt teren.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanta

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii