Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

profit.ro ASF este în control la Asirom

ro

09 Sep, 2016 20:07 2378 Marime text
Autoritatea de Supraveghere Financiară desfășoară în această perioadă un control la compania Asirom, cel mai nou lider al pieței asigurărilor, au arătat, pentru Profit.ro, surse direct implicate. Specialiștii Autorității verifică situația solvabilității companiei cu acționariat austriac, dar și modalitatea de stabilire a rezervelor și a tarifelor de primă.

Întrebat de Profit.ro dacă știe ceva despre un eventual control, Juraj Lelkes, președintele Asirom a declarat că nu are astfel de informații. Declarația a fost făcută, însă, în urmă cu două săptămâni, când controlul nu începuse încă.

După prăbușirea Astra și Carpatica Asig, dar și în contextul problemelor pe care le au City Insurance și Euroins, Asirom a explodat pe zona RCA, preluând o bună parte a clienților celor două societăți falimentare.

Acest fapt a fost recunoscut și de către șeful Asirom, care a precizat că se află într-o perioadă de reechilibrare a portofoliului, întrucât a constatat că ponderea RCA a ajuns să fie prea mare.

După cum a arătat Profit.ro în premieră, Asirom a luat deja decizia de a diminua semnificativ comisioanele plătite brokerilor de asigurare pentru RCA, majorându-le, însă pe cele oferite pentru vânzarea de polițe CASCO și de locuință. În acest moment, Asirom oferă 40% pentru polițele de locuință și 20% pentru cele CASCO, acestea fiind cele mai mari valori din piață.

Pe de altă parte, însă, din 12 septembrie societatea a notificat ASF pentru reducerea tarifelor RCA pentru camioane. Această decizie, spune Lelkes, este una strict comercială nefiind justificată neapărat de evoluția daunalității.

În primele trei luni ale acestui an, Asirom a înregistrat creșteri de trei cifre ale vânzărilor de RCA ajungând de pe locul 5 pe primul loc în piață, în funcție de primele brute subscrise.

Acționarii companiei, care a avut în 2015 pierderi de peste 50 de milioane de lei, au decis recent să aprobe o majorare de capital pentru a rămâne în limitele de solvabilitate impuse de normele ASF.

Asirom VIG a subscris, în primele trei luni, prime de asigurare generale și de viață în sumă de 374,8 milioane de lei și a devansat liderul pieței de profil în 2015, Allianz-Țiriac, care a consemnat venituri de 297,3 milioane de lei, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Pentru anul acesta, societatea își propune să subscrie prime de aproximativ 1 miliard de lei.

“Subcrierile cumulate în primele 7 luni și cifrele preliminare pe luna august arată că am depășit nivelul bugetat și aprobat de acționari pentru întregul an, care prevede prime de 800 milioane de lei din asigurări generale și de viață. Țintim un miliard de lei din subscrieri în acest an”, a declarat, pentru Profit.ro, directorul general al Asirom VIG, Juraj Lelkes.

Compania este parte a grupului austriac Vienna Insurance Group, alături de Omniasig VIG și BCR Asigurări de Viață VIG. Asirom are un capital social de 340,4 milioane de lei, care va fi majorat cu 84,92 milioane de lei, la 425,29 milioane de lei, prin aport în numerar al acționarilor, pentru susținerea activității de asigurări generale.

Majorarea de capital va fi însoțită și de prime de emisiune în sumă de 84,92 milioane de lei, conform unei hotărâri a acționarilor din prima parte a lunii august.

Sursa: www.profit.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii