Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:08 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesiile libere ar putea sa scape de plata contributiilor

ro

11 Apr, 2013 08:09 2080 Marime text
ANAF a publicat un nou Proiect normativ pentru aprobarea procedurii de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale, precum si a unor formulare fiscale. In cazul in care proiectul de lege va fi aprobat, vor scapa de plata contributiilor de asigurari sociale mai multe categorii de
contribuabili.
Persoanele fizice care au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, conform art. 296^21 din Legea nr. 571/2003privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia de a plati contributiile de asigurari sociale la organul fiscal competent, potrivit legii.
In conformitate cu prevederile art. 296^21 alin. (1) din Codul Fiscal, urmatoarele persoane au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz, respectiv:
a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.
Prin Ordonanta Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, prevederile art. 296^21 alin. (2) din Codul Fiscal, referitoare la persoanele care nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296^21 alin. (1) lit a) - e), in temeiul carora a fost emisOrdinul presedintelui ANAF nr. 1.714/2012
prin care a fost aprobata actuala procedura de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale, precum si a unor formulare, au fost modificate.
Astfel, in conformitate cu noile prevederi, introduse la art. 296^23 alin. (4) din Codul Fiscal, persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296^21 alin. (1) lit a) - e).
In acest context, proiectul de ordin propune:
a) aprobarea modelului si continutului formularelor:
- 601 "Cerere de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale", cod 14.13.04.03;
- Notificare.
Formularul 601 se completeaza si se depune de catre persoanele care nu mai au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii in conformitate cu prevederile art. 296^23 alin. (4) din Codul Fiscal.

b) aprobarea procedurii de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale.
De asemenea, au fost publicate si pot fi consultate referatul de aprobare si anexele la proiectul de act normativ.
sursa: contabilulmanager.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii