Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:50 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii din Cluj anuntă un mega dosar. Anchetatorii vorbesc de 6000 de mașini second-hand

ro

04 Aug, 2016 16:10 4247 Marime text
Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis un comunicat de presă în care informează că au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane.

În perioada 2012-2014, inculpaţii, fie în calitate de administratori de facto, fie în calitate de administratori de drept, s-au folosit de 10 societăţi de tip „fantomă-bidon” (dintre care nouă cu sediul în Cluj şi una cu sediul la Bucureşti) ca instrumente în comiterea unor fraude fiscale în vederea achiziţionării a circa 6000 de autoturisme second-hand din spaţiul intracomunitar, fără TVA (pe principiul taxării în ţara de destinaţie). Ulterior, inculpaţii le-au comercializat pe teritoriul naţional, cu eludarea dispoziţiilor referitoare la colectarea, înregistrarea, declararea şi plata TVA.

Mecanismul de evaziune fiscală  a fost pus în aplicare de către inculpaţi în scopul obţinerii de venituri mai mari, nefiscalizate, prin transferarea obligaţiilor fiscale către societăţile comerciale în numele cărora s-a realizat comerţul cu autoturisme.
Prin activităţile ilegale desfăşurate, inculpaţii au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 67.518.825 lei (circa 15 milioane de euro). 
În vederea recuperării prejudiciului creat bugetului de stat, procurorii au dispus măsuri asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor şi persoanelor responsabile civilmente. Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Cluj.

Inculpații sunt: Chiorean Vasile Ioan, Apahidean Flaviu Gabriel, Sîntămărian Gabriel Corneliu, Butnar Adrian Ioan, Vişovan Radu,  Ploscar Dumitru Aurelian, Lucaciu Camelia, Mărginean Marcel Cosmin, Şuteu Dan Teodor, Nicoară Ovidiu, Buzan Alexandru Lucian,  Buzan Ionuţ Valentin, Matveev Boris Marcel, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, a inculpaţilor Oltean Vasile Cristian, Moldovan Petre Cristian, Frandeş Mihai Florin, Timofte Sorin Andrei, Zbera Elena Gabriela, Cociş Vasile Alin, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi fals în declaraţii în formă continuată și a inculpatului Jucan Tudor Vlad, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală sub forma complicităţii.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii