Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:45 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesiune religioasă în Constanța, de Sfântul Pantelimon

ro

25 Jul, 2016 10:39 2698 Marime text
Procesiune religioasă cu moaștele Sfântului Pantelimon, în Constanța.

Ceremonia va avea loc mâine seară, începând cu ora 18.00, când moaștele Sfântului Pantelimon, alături de cele ale Sfinților Epictet și Astion vor fi purtate de preoți pe străzile din oraș.

Plecarea va avea loc de la Catedrala arhiepiscopală, pe următorul traseu: str. Revoluției, popas de rugăciune la Biserica Greacă, str. Mircea cel Bătrân, bulevardul Mamaia – Spitalul Militar (popas de rugăciune) – strada Nicolae Iorga, bulevardul Tomis – Capela Militară, Piața Ovidiu, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Biserica Ortodoxă Română îl cinstește miercuri, 27 iulie, pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Sărbătoarea capătă o importanță aparte pentru credincioșii de la malul mării deoarece Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” adăpostește o parte din sfintele moaște ale Doctorului fără de arginți.

Procesiunea va fi precedată de slujba Vecerniei, oficiată începând cu ora 17.00 de Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie.
 
Sfântul Pantelimon este cunoscut drept ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Originar din Nicomidia, s-a născut dintr-un tată păgân şi o mamă creştină, primind numele de Pantoleon, adică „cel întru toate puternic, ca un leu”. După moartea mamei a devenit ucenic al doctorului Eufrosin, de la care a deprins tainele medicinii.

Preotul Ermolae i-a descoperit învăţătura de credinţă, apoi l-a botezat, punându-i numele Pantelimon, adică „cel cu totul milostiv”. Prin puterea credinţei, Sfântul Pantelimon a tămăduit trupurile şi sufletele multor bolnavi. După chinuri grele a fost decapitat în jurul anului 305, în vremea persecuţiilor declanşate de împăratul Diocleţian.

Moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au fost aduse din Orient la Catedrala din Constanța de către preotul Dimitrie Popescu în anul 1931, în ziua de Florii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii