Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Av. Coltuc Procedura de divorţ în cazul unui cetăţean străin, în România

ro

22 Apr, 2015 14:22 4341 Marime text
Cunoastem foarte bine despre exodul romanilor in tarile Uniunii Europene unde s-au casatorit cu cetateni italieni, spanioli, turci(non ue) iar dupa un timp desi mutati definitiv din tara, din diverse motive s-a ajuns la o rupere a relatiilor firesti si prin urmare la necesitatea desfacerii casatoriei.

De acolo s-a si nascut intrebarea legitima, daca se poate dispune, spre exemplu desfacerea casatoriei incheiate intre un ceatean roman si un cetatean Italian, insa nu la locul unde s-a oficializat casatoria in cazul acesta Italia, ci in Romania si chiar si fara prezenta partilor in tara. Raspunsul este unul  afirmativ si acest lucru reiese atat din regulamentul mai sus indicat si anume articolul 5 –  Soții pot conveni să desemneze legea aplicabilă divorțului și separării de corp, cu condiția ca aceasta să fie una dintre următoarele legi: a) legea statului pe teritoriul căruia soții își au reședința obișnuită în data încheierii acordului; sau (b) legea statului pe teritoriul căruia soții și-au avut ultima reședință obișnuită, cu condiția ca unul dintre ei să aibă încă reședința respectivă în data încheierii acordului; sau (c) legea statului de cetățenie a unuia dintre soți în data încheierii acordului; sau (d) legea forului.

Un alt aspect important rezida chiar din Codul Civil si aici facem trimitere la art. 2600 o constructie imprumutata tot din prevederile europene si anume : “Daca legea straina, [..] nu permite divortul  ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana[…]”, aviz catre cei ce ar intentiona sa divorteze in Italia spre exemplu unde desfacerea casatoriei dureaza 3 ani de zile leguitorul roman a permis desfacerea casatoriei aici in Romania.

In legatura cu o alta problema ridicata si anume prezenta partilor in tara, daca acestea nu isi au resedinta in Romania ci pe teritoriul altui stat, atunci in mod firesc ca leguitorul prin codul de procedura civila a instituit posibilitatea reprezentarii lor prin mandatar, avocat astfel incat prezenta obligatorie fiind inlaturata, evident pentru aceste motive temeinice.

Ce acte avem nevoie?

Ne-am propus in materialul de fata sa nu abordam si tema desfacerii casatoriei in care avem si minori sau bunuri de impartit, astfel incat daca partile ce vor sa divorteze au doar problema desfacerii casatoriei, atunci nu sunt necesare decat prezentarea actelor de stare civila, bulletin si alt document de identitate al sotului cetatean strain, copia a certificatului de casatorie incheiat in afara teritoriului tarii cat si transcrierea acestuia conform legii actelor de stare civila numarul119/1996. Ulterior, cererea de chemare in judecata va fi semnata de catre ambii soti, ea va fi bazata pe dispozitiile referitoare la desfacerea casatoriei bazata pe acordul ambilor soti iar reprezentarea avocatului ii va privi tot pe amii soti a caror semnatura va fi certificata conform legii 51/2995,  de catre avocat. Ce facem daca unul dintre soti nu este de acord sa divoteze in Romania?

Situatia aceasta o regasim in peste 60% dintre cazuri fiind o reala problema fapt pentru care leguitorul European a prevazut aceasta situatie astfel incat in regulamentul mai sus mentionat in cadrul articolului 8 se arata legea aplicabilă în absența exprimării opțiunii părților astfel  in absența unei opțiuni în temeiul articolului 5, divorțul și separarea de corp sunt reglementate de legea statului: (a) pe teritoriul căruia soții își au reședința obișnuită la data sesizării instanței  judecătorești; sau, în caz contrar; (b) pe teritoriul căruia soții își aveau ultima reședință obișnuită, cu condiția ca perioada respectivă să nu se fi încheiat cu mai mult de un an înaintea sesizării instanței judecătorești, atât timp cât unul dintre ei încă mai are reședința în cauză la data sesizării instanței judecătorești; sau, în lipsa acestuia; (c) a cărui cetățenie este deținută de ambii soți la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar; (d) unde este sesizată instanța judecătorească.
 
Sursa:
Cabinet Av. Coltuc
Bucuresti, sector 5, Romania str. Calea Rahovei, nr. 266-268,
Electromagnetica Business Park, corp 60, et. 2, cam. 8
www.coltuc.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Turkcelik Iuliana 16 Feb, 2019 06:44 Buna dimineata! Am nevoie de o informatie, va rog! Sunt casatorita cu un cetatean turc, din 2009, ne am casatorit aici, in Romania. De 8 ani, sotul meu nu a mai venit, si nici nu mai vine, ce pasi trebuie sa urmez in vederea divortului? El nu mai poate veni, este foarte bolnav. Pot divorta de el, in lipsa lui? Ce trebuie sa fac? Astept un raspuns, va multumesc anticipat!