Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:02 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Problema care a „rămas în aer” la şedinţa de astăzi cu fermierii

ro

17 Feb, 2016 18:39 1235 Marime text
 
În cursul zilei de astăzi, conducerea MADR, în frunte cu ministrul Achim Irimescu, a discutat, timp de aproape două ore, cu fermierii pentru a finaliza condițiile cererii unice pentru subvențiile pe 2016.  
 
Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, a declarat următoarele: „Am reușit să scoatem capitolul 15, acele tabele în care scriați de vă venea rău. Am scos obligativitatea prezentării contractelor de arendă, pentru că sunt stipulate în Codul Civil. Acele contracte le depui la primărie, iar cerința APIA de prezentare a acelor contracte, vreau să vă spun că 60-70% din contracte nu au putere juridică, pentru că nu sunt făcute cu proprietarii. Practic actul nu are putere juridică, pentru că este o înțelegere între tine și moștenitori. Nu știu la ce le trebuia celor de la APIA contractele de arendă. Acolo unde sunt dubii cei care sunt trimiși în control, de la APIA pot solicita fermierilor să le arate documente justificatoare”, informează agrointel.ro.
 
„O altă problemă care a rămas în aer este producția de 1.300 de kilograme de soia la hectar. Este adevărat că zona Ilfov este prielnică pentru această cultură, dar și în zona neprielincă, de nord a țării, am dori să punem și noi soia pentru înverzire, urmărind, știți prea bine care sunteți agronomi, ca urmări, acea cantitate de azot care ne-o lasă în sol. În partea de nord nu avem șansa să obținem acea producție și atunci este posibil să nu apuci să faci cele 1.300 de kilograme la hectar. Această problemă a rămas în discuție, dar este adevărat că avem o notificare făcută la Burxelles, care a fost făcută mai de mult și așa cum cei din teritoriu nu sunt întrebați niciodată, cei care știm realitatea, au pus ei producția din burtă și aprobarea pentru cele 1.300 kg este dată pentru doi ani. Deci nu avem nici o șansă nici anul următor să schimbăm această producție minimală”, a mai declarat Baciu.
 
Sursa foto: romaniatv.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii