Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:08 30 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul vas care vine în România după accidentul de la Fukushima, aşteptat în Portul Constanţa

ro

20 Apr, 2011 18:36 1021 Marime text

Autorităţile portuare constănţene aşteaptă, miercuri, sosirea primului vas care vine în România dintr-un port japonez după producerea accidentului nuclear de la Fukushima, acesta urmând să treacă prin mai multe controale încă din rada Portului Constanţa.

Nava "Free Knight" - pavilion Bahamas este aşteptată să sosească în Portul Constanţa Sud - Agigea miercuri seară, din portul japonez Shimitshu, via Singapore.

Vasul este încărcat cu 20.177 tone de laminate, care se vor afla în tranzit pe teritoriul României, destinaţia finală fiind un combinat din Rusia.

Fiind vorba despre un potenţial pericol radioactiv, la bordul vasului vor fi făcute mai multe verificări, de către o echipă complexă formată din reprezentanţi ai Căpităniei Zonale Constanţa, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului, Direcţiei Vamale şi Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră, primul control fiind făcut încă de la intrarea navei în rada portului Constanţa, cu echipamente portabile pentru detectarea radiaţiilor.

Ulterior, dacă nu vor fi descoperite probleme, iar valorile înregistrate vor fi conform normelor europene, vasul va fi dus în dana 117 a Portului Constanţa Sud - Agigea. Acolo vor fi făcute verificări ambientale, atât înainte de sosirea navei cât şi după ce aceasta va ancora, pentru a se stabili dacă parametri de mediu rămân nemodificaţi.

Autorităţile portuare spun că se aşteaptă să nu întâmpine probleme deosebite, deoarece, de la plecarea din portul japonez Shimitshu, aflat la aproximativ 400 de kilometri de Fukushima, vasul a trecut şi prin Singapore, fără să fie semnalate radiaţii. De altfel, vasul a fost inspectat la plecarea din portul Shimitshu şi a primit un aviz din partea autorităţilor japoneze conform căruia şi nava şi încărcatura au fost testate radioactiv, iar rezultatele au fost negative.

http://www.mediafax.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii