Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Nicolae Matei va ataca decizia instanţei „Mă voi bate pentru viața mea, pentru onoarea mea, a copiilor mei, dar și pentru orașul care m-a ales“

ro

11 Apr, 2014 11:03 2073 Marime text

În debutul ședinței Consilului Local Năvodari, Primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei a informat consilierii locali dar și opinia publică din Năvodari cu privire la situația juridică în care se află după ce Tribunalul Constanța a decis în data de 8 aprilie 2014 condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Precizăm că decizia nu este definitivă și va fi atacată cu apel la instanța superioară.


„Înainte de ședință este de datoria mea să informez Consiliul Local dar și opinia publică despre situația în care mă aflu fără voința mea. Probabil, cam toată lumea a aflat că am fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru o faptă pe care nu am comis-o. Asta este țara în care trăim, țara procurorilor, România în care ne afundăm, și o spun fără teama de a greși, că România este stat polițienesc care a alunecat pe un drum nedemocratic. Ce vă spun eu acum probabil în anii viitori se va confirma, chiar dacă cei care astăzi aplaudă pentru tot ceea ce se întâmplă în țara asta. Dacă nu au reușit să pună mâna pe Năvodari democratic încearcă s-o facă prin acțiuni polițienești. După cum vedeți nicio faptă bună în România nu rămâne nepedepsită. Și toți cei care încearcă să facă câte ceva pentru semeni și pentru comunitate sunt băgați la pușcărie. În primul rând opinia publică este manipulată prin presa care este șantajabilă, apoi urmează procurorii cu acțiunile lor. Este o situație grea, eu cred că nici moartea nu este mai greu de acceptat decât pușcăria. Iar cei care ies pe post și spun că pedepsele sunt blânde, aceia nu sunt sănătoși la cap, chiar dacă sunt judecători și ei trebuie duși să-și facă control psihiatric. Să stea și ei doar câteva zile să vadă ce înseamnă pușcărie în România anilor 2014. Norocul nostru, și al meu, este că s-a abrogat pedeapsa cu moartea. Probabil cei care nu au reușit să fie votați de către populație, încearcă pe alte căi să pună mâna și pe Năvodari ca și pe alte orașe importante. De obicei se încearcă să se închidă gura persoanelor vocale, și o să vedeți acțiunea de declarare a tuturor cartelelor, o să vedeți că trebuie să vă declarați orice mișcare faceți, orice cumpărați, orice plătiți, trebuie să știe cineva. Acesta este stat polițienesc, de aceea fug toți investitorii din România. Pe lângă faptul că nu mai este nimeni interesat de România, prin acțiunile noastre îi omorâm și pe investitorii autohtoni, etichetându-i ca fiind hoți. Într-o țară în care absolut toți primarii, dar absolut toți, în special cei mai vocali, au câte 2-3 dosare penale, înseamnă că sistemul judiciar este cel puțin viciat, dacă nu e bolnav. În același timp nicăieri, în niciun oraș din România nu se deschide nicio fabrică, să mai producem și noi ceva. Și sunt surprins că inclusiv colegi de-ai mei, mai mari pe linie de partid dar și cei din toate celelalte partide, îmbrățișează sloganul anticorupției, care este un slogan fals. Ar trebui să alegem oamenii care încearcă să relanseze România din punct de vedere economic și să creăm locuri de muncă aici. Dar nu, aceștia sunt dați la o parte.

Singurul slogan  în România, singurul steag care se flutură, e cel al anticorupției. Uitați-vă la mine, trei ani și jumătate plus un an în care mi se spune, în mod expres, sunt patru ani jumate în care nu mai pot să fiu primar. Asta e ținta, într-o zi va fi deconspirată toată filiera în care am fost adus. De ce? Pentru că am fost votat de 14.456 de oameni, adică 71%. Hai să fim serioși. Aleșii populației, aceștia sunt hoți și corupți? Atunci poporul în sine ce este?

Alții, frustrații, care în viața lor nu au fost în stare să facă nimic pentru ei și mai puțin pentru ceilalți, ei aplaudă. Și zic: lasă-l mă să se ducă, să moară dacă se poate. Acesta este poporul român! Dar mămăliga va exploda pentru că nu se poate, nu se poate ca justiția să facă legi iar apoi să spună că sunt prea blânde. Păi atunci Parlamentul, poporul ce mai face? Poporul e prost, nu? Dar locuri de muncă nu creăm, ne batem pe sărăcie.

Îmi pare nespus de rău, sunteți cu toții aici. Să nu credeți că mă predau, nu mă predau și mă voi bate pentru viața mea, pentru dreptul meu până la capăt, pentru că să-mi ia cineva trei ani și jumătate din singura mea viață, asta este crimă. Sunt singurul primar din România acuzat de dare de mită și mi-au dat pedeapsă aproape maximă. Eu cunosc filiera și probabil o cunosc și serviciile și probabil sunt de acord cu ea. Dar într-o zi toate aceste lucruri se vor deconspira și nu va mai trebui să așteptăm 40-50 de ani, atât cât am așteptat să treacă, pentru a disparea sistemul acela opresivo- comunist iar opresorii să răpundă în justiție pentru faptele lor.  Dreptatea va veni mai devreme, eu zic că în cel mult 10 ani, se va face dreptate. Mă voi bate pentru viața mea, pentru onoarea mea, a copiilor mei, dar și pentru orașul care m-a ales primar.

În perioada următoare nu voi lăsa Consiliul Local iar față de consilierii mei de la PSD, voi fi mai exigent și voi avea pretenții mai mari. Față de angajații Primăriei, mare atenție! Voi fi mai exigent și nu voi mai măsura de trei ori până să tai o dată. Cine greșeste plătește! Vreau ca toți să vă faceți datoria mult mai atent și să înțelegeți că sunt și eu om și trec printr-o perioadă dificilă. Uitați-vă la mine, eu sunt coruptul!? Dar toți cetățenii din Năvodari care m-au votat a treia oară, sunt proști? Hai să fim serioși că nu crede nimeni.

Vă cer tuturor să fiți uniți, consilieri, voi cei din aparatul Primăriei, să nu lăsați străinii să pună mâna pe orașul Năvodari, pentru că aceasta este intenția lor. Să nu-i lăsați pe Comănescu, pe cumnatul său, să pună mâna pe oraș pentru că n-au reușit să o facă democratic în schimb vor încerca să o facă urât. Ar fi fost bine ca orașul Năvodari să fie ceea ce vroiau ei, centru de deșeuri periculoase. Să știți că dacă în 2012 nu aș fi candidat și dușmanii mi-ar fi făcut statuie și ar fi spus că Matei a fost băiat bun, păcat că s-a săturat și a plecat. Inclusiv Pancencu m-ar fi aplaudat. Dar trebuia să fi plecat și nu aș fi avut nicio problemă dacă nu mai candidam în 2012. Nu am vrut ca Năvodariul să fie centru de deșeuri periculoase, centru  mondial, să-l fac centru de gunoie. Ba dimpotrivă, am făcut din Năvodari stațiune balneo-climaterică. Am avut altă opțiune. Sunt mulți care încearcă să-și creeze fericirea lor pe ruinele altora. Dar sunt puțini aceia, să știți. Reclamangii aceștia...., nu știu probabil le-aș da mare importanță dacă le-aș face public numele.  Mă refer la cei care au început să se întâlnească, să facă grătare. Aceștia trebuie să știe că n-am murit și încă sunt aici și mă întorc ori de câte ori este nevoie și nu las orașul să-și bată joc niște nenorociți de el.

N-o să-l las niciodată. Și  în primul rând vă am pe voi cei care ați demonstrat că sunteți uniți și rămâneți uniți. Eu sper totuși și refuz să cred că au putut să cumpere tot. Sper și voi crede până la capăt în șansa mea. Am la dispoziție apelul în cazul condamnării și ca acolo să mi se facă dreptate pentru că nu mi-a admis nicio probă. Nu se poate ca acuzării să-i admiți toate probele și lui Matei nicio probă. Nu se poate domnule judecător, este inadmisibil într-o țară democratică! Iar dacă aveți sarcini din altă parte spuneți că nu puteți și ocupați-vă cu altceva, e viața mea, a copiilor mei! Mama mea astăzi a făcut 65 de ani și plânge și plânge, a plâns toată ziua astăzi. Ca să ajung aici, am muncit de mic copil, ca să câștig respectul societății care m-a ales  cu 71 % și nenorociții și-au bătut joc de viața mea, de singura mea viață și m-au băgat cu japca la pușcărie. Și au pretenția să nu comentez justiția că așa vor Ponta și Băsescu. Să nu comentăm justiția, dar dreptul meu la opinie care este, unde este? Mai am viața mea atât, altceva nu mai am. Dreptul meu la opinie unde este? Dacă mi-l luați și pe ăsta luați-mi și viața! Că restul nici nu mai contează moartea este mai dulce decât pușcăria, să știți! Este o minune că sunt aici, era să mor înghețat, nu știu dacă voit. În același timp este inadmisibil să fi dus de cătușe cu criminalul ăla care a omorât pe prostituata aceea în pădurea Floreasca. Să fi judecat după ăla ca să te demoralizeze. Puțea în dubă, și cu lumina stinsă, puțea, uite așa am fost obligat să stau cu ăla. Asta e România pe care o vrem noi, ăsta e răspunsul societății pentru munca mea de o viață?   Am creat locuri de muncă am făcut pentru alții mult mai mult decât pentru mine. Nici casă nu mi-am făcut, stau cu copii în fostul dispensar.

De ce? Ca să reinvestesc, să creez locuri de muncă. Nu mănânc cu două guri, nu merg cu două mașini, nu îmbrac două costume de  haine. Sunt mai modest decât mulți dintre voi, trăiesc mai modest decât mulți dintre voi. Acesta este răspunsul societății pentru Matei, la 47 de ani,  după toată munca mea să mă ducă la pușcărie, încadrarea era de la 6 luni la 5 ani. Și mi-au dat 4 ani jumătate, 3 ani jumătate cu executare și încă un an au avut grijă să nu mai fiu primar. În total 4 ani jumătate. Adică, bă, poate mai uită lumea de nebunul ăsta care chiar vrea să facă ceva în Năvodari.

Vă rog din suflet să nu vă bateți joc de munca mea, de toate proiectele la care voi știți că am lucrat zi de zi. Se crează un prejudiciu extraordinar și pentru orașul Năvodari, cât de băiat bun ar fi Florin Chelaru. Dar dacă vine după un primar care a fost băgat la pușcărie va fi mai puțin credibil. Este greu să înveți toate cutumele administrative, să deschizi toate ușile. Eu le-am învățat, le-a învățat și el. Dar se crează un prejudiciu foarte mare orașului Năvodari prin acțiunea asta mizerabilă pe care mi-au făcut-o . Nu mă așteptam la așa ceva. Avem proiecte de aproape 60 de milioane de euro pe fonduri europene. Aproape pentru toate avem semnate contractele de finanțare.  Dar voi știți foarte bine că trebuie să mergi ca pe sârmă, să nu primești corecții financiare care pot  falimenta orașul. Să le cofinanțezi, să respecți toate procedurile astea la centimă. De asta mă simt neîndreptățit și cea mai mare oftică ar fi ca proiectele începute și la care am muncit împreună și pentru care v-am ținut peste program, și pentru care v-am adus la ședințe până noaptea târziu și în care v-am cerut ajutorul să vă implicați... aș fi tare trist să le pieredm sau să plătim mai mult pentru ele decât ar trebui. În loc să avem cofinanțare de 98%, să primești o corecție financiară de 25% sau de 50%, care ar falimenta orașul Năvodari. Aduceți-vă aminte cum am luat Năvodariul, nu mai departe de 2008. Fac apel la memoria voastră și a celor care își mai aduc aminte. Și cum e Năvodariul astăzi? Aduceți-vă aminte!  Să știți că hoții și corupții nu reaușeau să facă lucrul ăsta. Dar astăzi în România nu au probleme cu legea doar primarii care nu au făcut nimic și este mare păcat. Este pusă în pericol nu numai democrația în România, dezvoltarea României, pentru că nu mai vrea nimeni să semneze nimic. Am funcționari, pe doamna Mitran, alții, se gândesc, se plâng, ar vrea să plece, să nu mai semneze nimic, lucruri care sunt legale fraților.  Funcționarii nu mai vor să semneze nimic. Primarii din România nu mai vor să facă nimic, că dacă încerci să faci ceva sigur îți găsește ceva. Iar dacă nu faci, tot abuz în serviciu este. 

Niciodată nu am avut pretenția că sunt sfânt și întotdeauna am mai dus la o masă, am mai făcut câte o masă, am mai cazat pe câte cineva ca să ne treacă proiectele. Asta nu înseamnă corupție, până la urmă, asta înseamnă un mod de protocol, de politețe. M-am aplecat de am văzut soarele printre picioare la toți funcționarii de prin Ministere ca să-mi avizeze și mie proiectele, asta nu înseamnă corupție. Trăim vremuri grele, repet, nimeni nu mai vrea să investească în România, niciun primar, nu mai vrea să depună proiecte, să se complice, funcționarii nu mai vor să semneze nimic. Până la urmă și voi consilierii am văzut că ați devenit reticenți. Asta se vrea să se facă în România, să nu mai facem nimic în țara asta? Românii nu au nevoie de sânge pe pereți, românii au nevoie de locuri de muncă bine plătite, au nevoie să relansăm economia românească, dar noi am omorât capitalul autohton, străinii nu vin pentru că dacă vin îi băgăm și pe ei la pușcărie. Trăim vremuri cumplite și urmează vremuri cumplite dar vă cer tuturor să nu lăsăm Năvodariul pentru că cei care m-au votat și au avut și au încredere în voi și în mine.

Dintr-o sută dacă țipă doi inși, ăia sunt auziți. Aia doi strigă hoții, s-a furat coruptul, dacă 98 dacă tac din gură, ăia nu sunt auziți, că ăia știu și tac din gură. Sunt vocali ăia care strigă, frustrații, care nu au fost aleși de oameni. Păi dacă aleșii oamenilor sunt corupți și hoți, poporul cum este? Îi jignim. Și este și discrepanța asta între plata primarului, a funcționarilor publici... și anchetatorilor...băi fraților nu aveți cum să ne omorîți pe toți! Nu aveți cum! Îl omorîți pe Matei, lîngă mine mai cresc cinci, mai răi ca mine, o să vedeți! Am simțit nevoia să vă spun, de fapt, ceea ce știați și voi, dar am facut-o și pentru opinia publică. Repet, în perioada următoare o să fiu puțin mai exigent și cu voi și cu aparatul Primăriei și trebuie să fiți mai atenți, mai disciplinați. În special aparatul Primăriei, să vă faceți treaba, pentru că eu mă voi bate pînă la capăt! Iar dacă nu o să reușesc să mă apăr de sistemul ăsta opresiv, să știți și vă cer să nu lăsați străinii să pună mîna pe orașul Năvodari și să-și bată joc de munca mea. Să fiți uniți, și să ne ducem mai departe proiectele la care cu toții am muncit, ale noastre și ale năvodărenilor! Faceți un sondaj de opinie să vedeți încrederea oamenilor în Matei și în echipa lui! Să vedeți că este mai mare decît la alegeri! De ce? Pentru că oamenii au văzut cum am luat Năvodariul și cum este astăzi. O să fac tot ceea ce depinde de mine ca să nu influențăm activitatea administrativă din cauza acestor hărțuiri juridice. Cu A.N.I. cu DNA-ul, cu controale de toate felurile. Într-o zi, pentru cei care încă sunt nedumeriți, vă spun că o să vă convingeți că sunt nevinovat! Nu aveam  de ce să dau mită, pentru că nu aveam dosarele alea despre care mi s-a spus. Deci nu aveam motiv, nu aveam de ce și nu aveam cui! Niciodată nu am avut încredere în milițieni, niciodată. Și nu aveam de ce să apelez la asta.

Dar în România este normă la dosare. Eu sunt foarte supărat și pe Victor Ponta, pentru că dacă nu este în stare să lupte cu Băsescu, ar trebui să lase pe altcineva să o facă! Dar eu cred că sunt înțeleși amândoi. Și eu cred că sunt înțeleși pentru că nu ai cum să promovezi numai legi dintr-acestea...cînd îl văd pe Cazancioc, ăsta, mor! Oameni care nu au fost în partid! Dar poate într-o zi o să se trezească și opinia publică!”, a declarat Nicolae Matei.




Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii