Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:03 19 01 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Prietenul lui Mazăre, Elan Schwartzenberg, dat în urmărire naţională

ro

14 Jun, 2016 00:27 902 Marime text


Omul de afaceri Elan Schwartzenberg, bun prieten cu fostul edil Radu Mazăre, a fost dat în urmărire naţională de Poliţia Română. Poza lui a apărut, astăzi, pe site-ul Poliţiei la persoane urmărite, în solicitarea DNA motivându-se că omul de afaceri „s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală".
 
Poliţia Română l-a dat în urmărire naţională pe omul de afaceri, fiind parte din procedura specifică, după ce Tribunalul Bucureşti a emis, vineri, mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru 30 de zile pe numele acestuia. Schwartzenberg va fi căutat în ţară, iar dacă nu va fi găsit, anunţul va fi publicat pe site-ul Europol şi Interpol, fiind vorba de urmărire internaţională.
 
Procurorii anticorupţie au cerut arestarea lui Elan Schwartzenberg în 30 mai, fiind acuzat de complicitate la dare de mită.
 
"În cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, să îi dea lui Mazăre Radu Ştefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca acesta din urmă să facă demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu cât şi în afara (contrare) lor, astfel încât să faciliteze câştigarea, de către firma respectivă, în condiţii avantajoase, a unei licitaţii având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)", precizează DNA în comunicatul de presă.
 
"Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societăţi offshore (societate al cărei beneficiar real era) şi, pe de altă parte, a facilitat relaţia dintre Mazăre Radu Ştefan şi Morgenstern Avraham, fiind prieten cu amândoi. Societatea off shore este o societate înmatriculată în Insulele Virgine Britanice care avea deschise conturi în Liechtenstein. Toate operaţiunile de transfer bancar erau ordonate de Schwartzenberg Emilian, în calitate de beneficiar real şi puse în executare de o altă persoană", mai explică procurorii.
 
Cauza este disjunsă din dosarul în care a fost trimis în judecată Radu Mazăre, fiind acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă" -, pentru a îl ajuta pe aceasta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii