Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:46 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele României Pentru o armată modernă este nevoie susținere politică, dar și de resurse financiare

ro

24 Oct, 2016 19:44 1256 Marime text
Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, la o dezbatere organizată la Satu Mare, că este nevoie de susținere politică, dar și de alocări financiare pentru ca România să aibă o armată modernă.
 
Șeful statului a explicat că militarii români, acolo unde nu au putut contribui cu tehnică militară de ultimă generație, 'au compensat prin dăruire, inteligență și seriozitate'.
 
"Armata statului român este unul dintre cei mai importanți contributori la credibilitatea României în lume. În formatele aliate, acolo unde nu au putut contribui cu tehnică și dotări de ultimă oră, militarii noștri au compensat prin dăruire, inteligență și seriozitate. Putem vorbi mult, și cred că ei merită, despre spiritul de sacrificiu, profesionalism, și patriotism. Acestea sunt atribute incontestabile care au făcut din armată, una dintre cele mai respectate instituții în România, toate sondajele relevă că românii au foarte mare încredere în armată", a declarat Iohannis, potrivit Agerpres.
 
Președintele a arătat că pentru o armată modernă este nevoie de susținere politică, amintind că a reușit să obțină acordul tuturor partidelor pentru a aloca 2% din PIB apărării.
 
"Aceste lucruri nu sunt întotdeauna suficiente, și dacă ne dorim cu adevărat o armată modernă, o armată care poate să răspundă cu adevărat provocărilor cu care ne confruntăm acum, și ne confruntăm cu o serie impresionantă de provocări, atunci ajungem repede la concluzia că pentru o armată modernă este nevoie și de susținere politică, dar evident și de resurse, în special financiare. Exact din acest motiv am invitat la începutul anului trecut partidele parlamentare la o discuție și am ajuns la un consens interesant. Este prima dată de la Revoluție încoace când în România se ajunge la un astfel de consens politic, mă refer la acel consens care prevede alocarea a 2% din PIB pentru nevoie de apărare, și prevede că acest nivel, cel puțin 2% se va menține pe cel puțin 10 ani. Abia acest buget ne va putea în situația să putem satisface nu nevoile armatei, ci nevoia românilor de a avea o armată modernă. Creșterea finanțări a fost un act de politică și trebuie dublat și de un proces de planificare multianuală. Degeaba avem un buget mai mare dacă fondurile nu vor fi alocate cu responsabilitate în administrare", a spus șeful statului.

sursa foto: MApN

Citeşte şi...
Klaus Iohannis – „România are ambiția de a-și consolida poziția de actor regional previzibil“

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii