Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:39 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost din nou suspendat din funcție

ro

02 Jan, 2018 20:40 2349 Marime text
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost din nou suspendat temporar din funcție de Curtea Constituțională, după ce a refuzat să-i numească pe noii miniștri, șapte la număr, propuși de primul-ministru.
 
Președintele Parlamentului moldovean sau premierul urmează să semneze decretul, iar noii membri ai Guvernului să-și intre în atribuții.
 
Prima dată când Igor Dodon a fost suspendat temporar a fost în luna octombrie a anului trecut, tot din pricina refuzului de a semna pentru instalarea în funcție  a unui ministru, cel al Apărării. 
Curtea Constituțională a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să „joace” așa cum le dictează guvernarea democrată. Acum CC este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii și dincolo de limita bunului simț. Era de așteptat că CC va repeta trucul politic din 17 octombrie a.c., când Președintele țării a fost suspendat, pentru a fi învestit în funcție ministrul apărării Sturza. Sunt iarăși încălcate grav procedurile legale. În mod normal, la CC trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărîre de Guvern, sau Parlamentul prin hotărîrea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar cîțiva deputați. Deci guvernarea a ales calea simplistă și abruptă, o cale înjositoare chiar și pentru miniștrii propuși. Acești miniștri intră în Guvern pe ușa din spate, fiind lipsiți de legitimitatea și credibilitatea cuvenite. Prin decizia de azi, CC a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de drept. Curtea și-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituțional. Este o cădere dezonorantă și regretabilă pentru un stat care se vrea democrat. Cît privește poziția mea, am decis să nu cedez, decît să explic apoi ani de zile de ce am numit în funcție o garnitură de miniștri compromiși. Iar partea bună în toată această chestiune este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult în acest an electoral, a fost mesajul postat pe pagina de Facebook a lui Igor Dodon, astăzi, după suspendarea sa temporară. 

Sursa foto: Facebook (Igor Dodon)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii