Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:58 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Președintele Klaus Iohannis vizitează astăzi Centrala Nucleară de la Cernavodă (galerie foto)

ro

18 Oct, 2016 13:10 6164 Marime text


Președintele României, Klaus Iohannis, a ajuns în urmă cu puțin la sediul Nuclearelectrica de la Cernavodă. 

„Este o întâlnire şi o vizită într-un context în care este exprimată preocuparea pentru ceea ce înseamnă industria nucleară şi în general sistemul naţional energetic", a spus purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovoschi, într-o conferință de presă, la finalul săptămânii trecute.



UPDATE
„Mă  bucur să fiu aici cu voi. Mulțumesc de invitație.  Ne-am văzut acum câteva săptămâni la un eveniment. Sfârșitul lui 2016 are o semnificație deosebită. Se împlinesc 20 de ani de la punerea în funcțiune a primei unități.  De atunci avem un ciclu nuclear unitar complet“, a spus președintele Iohannis.
 
România este aproape independentă energetic. Ne situăm pe locul 3 în Europa ca independență energetică, a mai adougat șeful statului. Totuși, România are nevoie de o strategie pentru 2016-2030, iar Guvernul lucrează la asta.
 
„Efectul este bun pentru consumator, dar pentru industrie dacă prețul scade prea mult, economia nu se dezvoltă și nu mai sunt investiții care să asigure siguranță specifică. Ne dorim pentru România să păstrăm acest nivel de siguranță pentru care vă felicitit. Am discutat cu comisia SNN pentru viitor. Mi s-a prezentat o variantă de dezvoltare pentru viitor cu diversificarea de ofertă pe care ați gândit-o în sensul de furnizare a energiei. Care deocamdată nu este folosit la parametri optimi. Puteți dezvolta această zonă de servicii pentru populație. Fără investiții lucrurile rămân pe loc și se deteriorează“, a mai spus președintele României.
 
„Avem în plan dezvoltareaunităților 3 și 4, două investiții strategice. Se lucrează la aceste negocieri care îmi imaginez că se vor finaliza la anul. Acum furnizați aproape 20% din energie. Ar fi bine să ajungem la 30%, mergând astfel pe idependență energetică“, a completat Iohannis. 

Totodată, președintele a ținut să spună că Centrala de la Cernavodă este un obiectiv care nu mai corespunde singur poziției pe care România și-o dorește în Europa.
 
„Ne gândim la securitatea energetică prin interconectarea la celelalte țări din Europa“, a spus Iohannis.
 
„Problema securității și independenție energetice a fost discutată și în Consiliul Europei, susține Klaus Iohannis. Se prefigurează astfel ca în sectorul energetic, prin îmbinarea domeniilor energie nucleară și eoliană să se creeze 16.000 de locuri de muncă, în viitor. Șeful statului a mai adăugat că este convins  că autoritățile române vor găsi cele mai bune soluții pentru acest proiect.
 
„În plus, trebuie găsite metode să-i ținem pe oameni aici cu salarii decente. Sunt oameni foarte bine calificați care preferă să plece la condiții de salarizare mai bune. Trebuie să rămână aici“, a statuat Klaus Iohannis.  
 
„Băieții deștepți au cam profitat până acum, dar pe viitor este important ca modelele de succes de aici să fie cunoscute și ajutate prin metode inteligente de ajutor din partea statului creând un cadru care va ajuta la dezvoltarea.  Sper ca împreună cu politicienii să găsim cele mai bune căi care păstrează România în vârful energeticii mondiale“, a încheiat Klaus Iohannis.
 
După ce a vizitat obiectivul nuclear de la Cernavodă, președintele României a luat masa alături de delagația sa și angajații Nuclearelectrica la cantina centralei. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii