Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presa internaţională a relatat cazul lui Ion Iliescu, în dosarul Mineriadei

ro

22 Oct, 2015 08:12 1879 Marime text
Cazul fostului preşedinte Ion Iliescu, pus sub învinuire în dosarul Mineriadei, a făcut înconjurul lumii. Jurnaliştii de la BBC, Reuters sau Deutsche Welle au relatat pe larg despre faptul că fostul şef de stat este umărit penal pentru infracţiuni împotriva umanităţii, în urma incidentelor din iunie 1990, când mai mulţi oameni au murit.
 
Jurnaliştii de la BBC au scris că Ion Iliescu se confruntă cu acuzaţii de crime împotriva umanităţii, pentru înăbuşirea violentă a unui protest, la câteva luni după căderea regimului comunist. Aceeaşi sursă aminteşte că, în septembrie anul trecut, CEDO a criticat eşecul României de a-i judeca pe cei responsabili pentru crime împotriva umanităţii comise faţă de civilii români, în perioada tranziţiei către democraţie, potrivit b1.ro.
 
Cazul nu a fost niciodată investigat corespunzător, din cauza prezenţei continue a foştilor comunişti în guvern, dar, în martie 2015, a fost redeschis de procurorii militari, titrează şi Associated Press. „În iunie 1990, la doar o lună după primele alegeri democratice post-comuniste, Iliescu cel educat la Moscova a chemat 20.000 de mineri pentru ai salva FSN-ul aflat la guvernare de ceea ce a numit „o încercare fascistă de lovitură de stat'", a scris şi publicaţia The Star, care citează Reuters.
 
„Fostul preşedinte Ion Iliescu, prins de trecutul său", titrează Le Parisien, care anunţă ca fostul şef al statului este acuzat că a chemat mii de „gulere negre" la Bucureşti, în 1990.
 
Sursa foto: www.fanatik.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii