Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premiul Saharov 2016 - Un mesaj puternic împotriva "inumanității" grupării Stat Islamic

ro

27 Oct, 2016 23:19 1264 Marime text
Una dintre activistele yazidi laureate ale Premiului Saharov 2016, Nadia Murad, a declarat astăzi că acest premiu reprezintă un "mesaj puternic" împotriva "inumanității" grupării jihadiste Stat Islamic (SI), călăul acestei minorități kurdofone din Irak, relatează AFP, potrivit Agerpres.
 
Prin acest premiu, "lumea liberă condamnă inumanitatea criminală a grupării SI și onorează victimele sale", a declarat într-un comunicat publicat la Washington tânăra femeie, devenită împreună cu Lamiya Aji Bashar principalele militante pentru apărarea comunității yazidi persecutată de jihadiști.
 
"Acest premiu este un mesaj puternic (...) pentru poporul nostru și pentru cele peste 6.700 de femei, fete și copii devenite victime ale sclaviei și traficului de ființe umane ale Stat Islamic, spunând că genocidul nu se va mai repeta", a afirmat Nadia Murad.
 
Tânăra femeie de 23 de ani, numită la mijlocul lunii septembrie ambasadoare a ONU pentru demnitatea victimelor traficului de ființe umane, militează pentru ca persecuțiile comise în 2014 împotriva comunității yazidi să fie considerate genocid.
 
Subliniind că "niciun autor al genocidului împotriva yazidi din Irak și Siria au fost inclupat", Nadia Murad a promis că va continua împreună cu Lamiya Aji Bashar să se lupte "pentru ca SI să fie judecat pentru crimele sale împotriva minorităților vulnerabile, în special a femeilor și a fetelor".
 
Activistele yazidi Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar sunt din Kocho, unul dintre satele de lângă Sinjar (în Irak) masacrate de Stat Islamic în vara anului 2014. Ele se numără printre miile de fete și femei yazidi răpite de militanții SI și supuse sclaviei sexuale.
 
La 3 august 2014, SI a ucis toți bărbații din satul Kocho. După masacru, femeile și copiii au fost luați ca sclavi: toate tinerele, printre care s-au numărat și cele două laureate ale Premiului Saharov și surorile lor, au fost răpite, cumpărate și vândute de mai multe ori și exploatate ca sclave sexuale.
 
În noiembrie 2014, Nadia Murad a reușit să fugă cu ajutorul unei familii din vecini, care a scos-o pe ascuns din zona controlată de SI, permițându-i să ajungă într-o tabără de refugiați din nordul Irakului și, ulterior, în Germania.
 
Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. Onorează persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Premiul este însoțit de suma de 50.000 de euro. Anul trecut, laureat a fost Raif Badawi.
 
Nominalizările pentru Premiul Saharov se pot face de grupurile politice sau un grup de cel puțin 40 de eurodeputați. Comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare aleg prin vot trei finaliști, iar mai târziu, câștigătorul este ales de Conferința președinților, ce reunește pe președintele PE și liderii grupurilor politice.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii